Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.07.2021

За незаконний видобуток корисних копалин в Україні тепер можна сісти у в’язницю на 8 років

Відтепер на осіб, які здійснюють незаконний видобуток, буде накладено штраф в розмірі до 12 мільйонів гривень, або вони понесуть відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 2 до 8 років.

Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин» (№ 3576). За нього у другому читанні проголосували 307 народних депутатів.

Закон визначає відповідальність як для фізичних, так і для юридичних осіб за незаконний видобуток корисних копалин місцевого та загальнодержавного значення.

Посилено кримінальну відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин місцевого значення, а також введена відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин у великих розмірах і в особливо великому розмірі, збільшені штрафи.

Відповідні зміни внесені до Кримінального та Адміністративного кодексів України. Відтепер на осіб, які здійснюють незаконний видобуток, буде накладено штраф в розмірі до 12 мільйонів гривень, або вони понесуть відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 2 до 8 років.

«Прийнято Закон, який покликаний змусити тричі подумати перед тим, як почати несанкціонований видобуток корисних копалин, – коментує Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах. – Я вдячний народним депутатам за потужну підтримку цих, безумовно, важливих законодавчих ініціатив ».

Також, на парламентському засіданні був підтриманий в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях» (№ 3790), покликаний зробити видобувну індустрію ще більш прозорою і обов’язкової для звітності перед суспільством.

Нагадаємо, проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства в сфері користування надрами» (№ 4187) прийнятий в першому читанні. Ініціатива розроблена з метою осучаснити регулювання галузі, зробити надрокористування інвестиційно привабливою сферою, а правила гри чіткими і прогнозованими. Зараз документ готується до другого читання.

 

metallurgprom.org