Україна є нетто-експортером продукції АПК. У цілому, за останні 10 років експорт агропродовольчої продукції з України зріс удвічі й досяг рекордної позначки в 18,6 млрд USD у 2018 році. В той час як імпорт відносно залишався на рівні 5 млрд дол США, повідомляє прес-служба УКАБ.
Основою агропродовольчого експорту України є продукція рослинництва, котра в структурі займає 53% (в основному мова йде про кукурудзу та пшеницю), другою найбільшою категорією виступають жири та олії – 24% (соняшникова олія), ще 16% припадає на готові продукти (макуха соєва та соняшникова), решта 7% – продукція тваринництва (м’ясо птиці, молочна продукція та мед).
У структурі імпорту агропродовольчої продукції Україною найбільшу частку займає готова продукція – 46% (левову частку займає тютюнова сировина, спирт етиловий, продукти для годівлі тварин), ще 30% припадає на продукцію рослинництва (насіння соняшнику, цитрусові і банани), 18% на тваринницьку продукцію (здебільшого морожена і охолоджена риба й сири) і 5% на жири та олії (в основному пальмова олія).