Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.02.2021

За п’ять років «Велике будівництво» збільшить ВВП України на 2,2 %

За оцінками експертів Київської школи економіки (KSE), реалізація президентської програми «Велике будівництво» збільшить ВВП України у найближчі 5 років на 2,2%.

Результати дослідження були оприлюднені під час форуму «Україна 30. Інфраструктура», передає Укрінформ.

Серед позитивних довгострокових ефектів «Великого будівництва» експерти назвали: збільшення публічного капіталу транспортної галузі, сектора поштово-кур’єрських послуг і туризму; скорочення часу на пересування дорогами та економію палива і витрат на ремонт; розширення можливостей бізнесу, перспективи для появи нових підприємств.

За прогнозами аналітиків KSE, збільшення попиту на матеріали будівництва та робочу силу сприятиме росту ВВП на 2,2 %. Крім того, це приведе до кумулятивного збільшення ВВП у наступні п’ять років на 4,4 %.

«Наше дослідження показує, що інвестувати в дороги в Україні зараз стратегічно правильне рішення. Слід розуміти, що під час кризи ресурси економіки є в надлишку. Розбудова інфраструктури дозволяє на певний час пожвавити ділову активність, але поряд із цим короткострокові ефекти доповнюються сильними тривалими ефектами збільшення продуктивності та інтенсивності автосполучення. Суттєві ефекти будуть більше відчутними через 5-10 років», — розповів керівник Центру макроекономічного моделювання KSE Юрій Шоломицький.

Як повідомлялося, обсяг дорожніх робіт у 2020 році став рекордним з початку набуття незалежності: оновлено понад 4000 км доріг, з них понад 3500 км доріг отримали оновлення верхніх шарів та влаштування нової основи дорожнього покриття, або її посилення.

За даними опитувань Укравтодору, у 2020 році основні компанії, задіяні у розвитку дорожньої інфраструктури, очікували на майже двократне збільшення потреби в працівниках – з приблизно 13 тис. до 21 тис. осіб. Фактичні дані свідчать про додаткові 30-50 тис. працівників.

Президент Володимир Зеленський під час всеукраїнського форуму “Україна 30. Інфраструктура” 22 лютого повідомив, що в Україні у 2021 році буде побудовано та відновлено 4500 км доріг державного значення та 2000 км місцевих доріг.

Національний проєкт “Велике будівництво” був ініційований Президентом Зеленським восени 2019 року. Мета проєкту – побудувати необхідні об’єкти інфраструктури по всій Україні. З 1 березня 2020 року в межах проєкту на понад 300 об’єктах одночасно розпочалися будівельні роботи. Крім ремонту й будівництва 4000 км доріг, у планах 2020 року було зведення та оновлення понад 100 шкіл, 100 садочків, 100 стадіонів та 200 нових приймальних відділень лікарень.

Фото з відкритих джерел