Опубліковано 28.02.2019

Кукурудза продовжує падати в ціні

Травневі ф’ючерси на кукурудзу в Чикаго протягом минулого тижня подешевшали на 3% до 147 USD/т під тиском прогнозу USDA про збільшення площ сівби кукурудзи у 2019 році та падіння цін на нафту в понеділок одразу на 3%, хоча вже до четверга ціни повернули 2,2% цього зниження.

Про це повідомляють аналітики електронної зернової біржі Gran Trade.

Ринок розчарований підсумками південнокорейського тендеру, де переробники придбали 269 тис т латиноамериканської кукурудзи з поставкою в липні за ціною, нижчою 200 USD/т CFR, хоча перед тим купували кукурудзу з поставкою в червні за ціною 204-205 USD/т CFR.

Трейдери майже не сподіваються на купівлю Китаєм американської кукурудзи, оскільки він досі не придбав жодної партії з анонсованих до закупівлі у США 10 млн т сої.

Підтримати ціни на американську кукурудзу зможе збільшення обсягів її переробки на етанол, який також увійде до переліку товарів, що Китай буде експортувати з США.

За даними звіту EIA, за тиждень США збільшили добове виробництво етанолу на 32 тис барелів до 1,028 млн барелів, а залишки скоротилися на 204 тис барелів до 23,7 млн барелів.

В Україні ціни на кукурудзу зупинили падіння на рівні 160-162 USD/т CPT, оскільки зниження цін зменшило кількість пропозицій. Внаслідок зміцнення гривні закупівельні ціни в порту опустилися до 5100-5150 грн/т.

Стабільний експортний попит підтримує ціни попиту на FOB на рівні 171-172 USD/т, тоді як ціни пропозицій знаходяться на рівні 175 USD/т FOB для поставок у березні.

За тиждень Україна збільшила експорт кукурудзи до рекордних 722 тис т, а загалом в поточному МР реалізувала 15,84 млн т, що на 64% перевищує відповідний показник минулого року. Головним покупцем залишається ЄС, але можливе збільшення попиту з боку Китаю, який вже імпортував 1 млн т української кукурудзи із прогнозованих експертами 3 млн т. Проте, якщо Китай почне купувати кукурудзу в США у межах торговельної угоди, попит на українське зерно зменшиться, особливо на тлі АЧС, що досі панує в країні. Зниження ціни та відсутність гмо робить українську кукурудзу більш привабливою, ніж американська.

Поставити запитання