Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 10.06.2020

Забезпечення українських перевізників достатньою кількістю дозволів – одне з пріоритетних завдань Міністерства інфраструктури

Одне з пріоритетних завдань для Міністерства інфраструктури України наразі – забезпечення українських перевізників достатньою кількістю дозволів на міжнародні вантажні автомобільні перевезення. Про це повідомив Міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

“Економіка країни має працювати, а перевізники є важливою її складовою. Тому на особливому контролі зараз – питання забезпечення українських перевізників достатньою кількістю дозволів на міжнародні вантажні автомобільні перевезення”, – зазначив Владислав Криклій.

Він окреслив стан справ щодо обміну дозволами з різними країнами. Відтак, на початку травня Україна домовилася про обмін дозволами на друге півріччя з Угорщиною. Також запланований додатковий обмін дозволами з Румунією, що дозволить отримати українським перевізникам додатково 5 тисяч транзитних та ще 3 тисячі універсальних дозволів у третьому кварталі. Міністерство працює над покращенням ситуації із забезпеченням дозволів із Польщею. Так, очікується, що найближчим часом Україна додатково отримає понад 4700 польських дозволів відповідно до домовленостей засідання Змашіної Комісії з питань міжнародних автомобільних перевезень минулого року. Крім цього, досягнуто домовленостей з Боснією та Герцеговиною про обмін додатковими дозволами, що на 46% більше попередньої квоти. Ведеться діалог з Норвегією та Швецією про додаткові дозволи, а на початку липня до Києва буде доставлено 4600 транзитних дозволів Словенії та додаткові дозволи Узбекистану, у тому числі, для перевезень в/з третіх країн.

“Найголовніше – це лібералізація наших двосторонніх та транзитних перевезень, яке відбудеться найближчим часом. Міністерство інфраструктури на різних майданчиках підіймає питання лібералізації перевезень, адже будь-які бар’єри такі як дозвільна система, є стримуючим фактором для розвитку торгівлі. На сьогодні є пропозиція від Міністерства транспорту і комунікацій Боснії та Герцеговини лібералізувати двосторонні та транзитні перевезення, і на моє глибоке переконання, це гарна новина для українських перевізників”, – підкреслив Владислав Криклій.

Відтак, вже є певні домовленості та підписана низка протоколів щодо звільнення українських перевізників від дозволів на різні види перевезень з Республікою Білорусь, Великою Британією, Республікою Молдова та Турецькою Республікою.

Вже декілька років українські перевізники виконують перевезення без дозволів до Швейцарської Конфедерації.

Незважаючи на складності, пов’язані з коронакризою, Міністерство оперативно реагувало та допомагало нашим перевізникам, які потрапили в складні ситуації на італійсько-словенському, болгарсько-турецькому та інших кордонах. Відомство ініціювало відкриття пункту пропуску “Рава-Руська – Гребенне”, щоб розвантажити 2 працюючі КПП на українсько-польському кордоні для вантажних автомобілів. За ініціативи Міністра Владислава Криклія було розроблено механізм дзеркальних дій стосовно тих країн, які ввели обмеження для українських перевізників. “Переведення всіх процесів в онлайн-режим як ніколи стало актуальним в карантин. З початку 2020-го ми дали можливість перевізникам замовляти бланки дозволів онлайн, а сьогодні в е-форматі ведемо переговори з нашими колегами і працюємо над пілотними проєктами з обміну е-дозволами”, – підсумував очільник Міністерства.

Джерело: Урядовий портал.