Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.01.2022

Закладання плантацій бузини потребує законодавчого врегулювання

ЄС та Японія протягом кількох років активно імпортують з України заморожену бузину. Фахівці вважають, що посилений інтерес до ягоди є тимчасовим. Про це пише Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

Як зазначається, навіть якщо в Україні й з’являться промислові насадження бузини, то це не набуде масового характеру. До того ж закладання плантацій потребує й законодавчого врегулювання.

«Для початку потрібно внести бузину до переліку сільськогосподарських рослин. На сьогодні культурне вирощування бузини в Україні на землях сільськогосподарського призначення, наскільки я знаю, є нелегальним. Це лісова рослина. Вирощувати ліс на сільськогосподарській землі можна лише за умови зміни її цільового призначення», — зазначив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.‎»

За словами заступника директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН Олександра Ярещенка, ситуація з бузиною повторює ситуацію з обліпихою, яка спостерігалась 3-4 роки тому, коли запит був, а садивний матеріал ні.

«Ми не готові були до такої ситуації. Є виробники, які зацікавлені у висаджуванні бузини, але розсадникам нічого запропонувати. Такий стихійний попит на бузину був прямо пов’язаний з пандемією. З бузини, зокрема, виготовляють добавки, які допомагають швидше відновлюватися після хвороби. На ринку з’явився запит на культуру. Виробники розуміють, що це місце потрібно заповнити, а щоб це зробити, потрібен, як мінімум, доступ до садивного матеріалу в достатній кількості, але його немає», — пояснив експерт.

Наразі розсадники намагаються розв’язати цю проблему: вивчають сорти, закладають маточні насадження. Утім, це процес не швидкий і далеко не факт, що коли буде створена розсадницька база, запит на бузину залишиться таким же високим.

«Тому, на мою думку, бузина навряд матиме тривалу стабільну перспективу. Скоріше за все, це просто тимчасовий інтерес, пов’язаний з ситуацією в світі»‎, — розповів Олександр Ярещенко.»

 

kurkul.com