Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.04.2022

Закон про зняття межі виручки для переходу на 2% “спрощенку” та цінових перевірок податкової набрав чинності

Найбільші компанії країни з виручкою понад 10 млрд грн на рік також отримали право переходити під час війни на спрощене оподаткування зі сплатою 2% обороту, а податкові органи на цей період отримали повноваження на здійснення контролю цін і здійснення таких перевірок.

Відповідний закон “Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів України про адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану” №2173-IX (у Раді проходив як 7234) опубліковано в газеті “Голос України” від 16 квітня та набрав чинності.

На “спрощенку” під 2% дозволено також переходити платникам податків, які здійснюють діяльність з видобутку підземних та поверхневих вод та послуг централізованого водопостачання та водовідведення, а також роздрібній торгівлі, що продає підакцизні товари.

Законом врегульовані також питання оподаткування прибуток при переході підприємств із загальної системи оподаткування на спрощену 2% і навпаки.

Крім того, документ звільняє від митних платежів ввезення товарів, кінцевими одержувачами яких є правоохоронні органи, Міноборони, ЗСУ та інші військові формування.

Для платників податку, які є виробниками електричної енергії, на яких покладено спеціальні обов’язки для забезпечення суспільних інтересів, акцизний податок на продаж електроенергії нараховується лише за фактом оплати (касовий метод).

Закон також наділяє Кабмін на період війни правами встановлювати особливості здійснення митними органами держконтролю непродовольчої продукції, а також здійснення фітосанітарного контролю вантажів (крім транзиту) та їх держконтролю з точки зору дотримання законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину.

 

 

ua.interfax.com.ua