Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.05.2020

Закинутий хутір на Одещині перетворять на енергонезалежне смарт-село

На півдні Одеської області вимираюче село Семисотка перетворять на енергонезалежний туристичний центр на енергії сонця, вітру і землі.

Проект Drawdown реалізує засновник етнографічного туристичного комплексу “Фрумушика-Нова” Олександр Паларієв, передає ecotown.com.ua із посиланням на dumskaya.

«Довго не міг придумати, як допомогти дорогому серцю селу, поки одного разу під час візиту до Міністерства аграрної політики не почув про некомерційний рух Project Drawdown, який займається розробкою заходів щодо пом’якшення наслідків зміни клімату, – розповідає підприємець, який провів у Семисотці дитячі роки. – Обговорювався проект моделювання сіл, на прикладі яких можна було б показати, як будуть жити люди через півстоліття: Семисотка ідеально підійшла в якості платформи для такого експерименту».

Зараз село лежить у руїнах: лише у 4 з 17 збережених будинків проживає шість чоловік. Більшість жителів Семисотки переселилися в інші місця, деякі виїхали за кордон: до Іспанії, Канади, Італії та Молдови.

«На території хутора планують побудувати сонячну електростанцію для забезпечення села електроенергією, встановлять вітрогенератори та теплові насоси для обігріву. «Вода буде видобуватися не з надр землі, а шляхом збору конденсату, який утворюється на поверхнях у проміжку між Північчю і 4 годинами ранку, – говорить Олександр Паларієв. – Доведено, що близько 20-40% вологи рослини отримують не від кореневої системи, а за допомогою листя з повітря: таке обладнання вже є, і за ним майбутнє».

Крім того, всі хати Семисотки оснастять системами “Розумний будинок”.

Оновлене село, зберігши нинішнє населення, увійде до складу комплексу “Фрумушика-Нова”. Туристи зможуть залишатися тут на нічліг, насолоджуючись повною тишею і єднанням з природою.

Крім того, смарт-село стане своєрідним науковим майданчиком – місцем для проведення досліджень і експериментів у сфері сільського господарства.

“У Семисотці будуть вирощуватися культури, які властиві країнам з таким же кліматом, як той, що формується зараз у нас, – розповідає Олександр Паларієв. – Ми співпрацюємо з Академією харчових технологій та аграрною академією, їхні фахівці та студенти працюватимуть у нас, плануємо вирощувати лаванду, мускатну шавлію, глод, терн, шипшину і горіх”.

Зараз у Семисотці прибирають руїни зруйнованих будівель, зносять старі трухляві дерева, ставлять огорожі і дорожні знаки про зниження швидкості руху і про “лежачих поліцейських”, встановлюють світлодіодне вуличне освітлення. Крім того, у населенному пункті площею 15 га вже висадили близько 100 яблунь, 120 кущів троянд і 150 кущів китайського фініка (зизифуса), які у подальшому будуть служити живоплотом.

На руїнах села учасники проекту зібрали значну етнографічну колекцію: меблі, різноманітне кухонне начиння та інші предмети побуту, які стануть частиною музейної колекції Семисотки. Також Олександр Паларієв займається збором архівних фотографій селян, яких розшукує по всьому світу. Фотографії прикрасять стіни туристичних будиночків і апартаментів для дослідників.

Перших відвідувачів смарт-село зможе прийняти вже через два місяці.