Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.05.2022

Заощадження на війні: що буде з вкладами українців, якщо банки стануть неплатоспроможними

У разі, якщо на тлі повномасштабного військового вторгнення Росії на територію України банк буде визнаний неплатоспроможним, його вкладники фізичні особи отримають свої кошти в повному обсязі.

Про це в колонці для НВ Бізнес повідомила директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут.

“У період кризової турбулентності громадяни найбільше потребують відчуття впевненості. І саме цю впевненість вкладникам банків має дати ініціатива президента про введення 100% відшкодування за вкладами на період дії воєнного стану і трьох місяців після його припинення або скасування. Відповідні зміни вже внесені в законодавство і набули чинності з 13 квітня 2022 року”, – зазначила Рекрут.

Вона також підкреслила, що це дуже непростий і безпрецедентний для нашої держави захід.

У разі якщо сьогодні банк буде визнаний неплатоспроможним, його вкладники фізичні особи отримають свої кошти в повному обсязі. Це дуже непростий і безпрецедентний для нашої держави захід, який, між тим, неодноразово використовувався у світовій практиці”, – зазначила Рекрут.

Вона також нагадала, що цей захід був застосований під час глобальної кредитної кризи.

“Цей захід був застосований під час глобальної кредитної кризи 2008 року в Ірландії, Данії, Ісландії та Німеччині. Протягом кризового періоду (у деяких країнах — до 24 місяців) гарантувалося повернення 100% суми депозитів фізосіб. По завершенню кризи країни поверталися до своїх гарантованих обмежень. До речі, цей принцип закладений і в нашому законодавстві – через три місяці після припинення або скасування воєнного стану гарантована сума за вкладами складе 600 тис.грн”, – зазначила Рекрут.

 

www.unian.ua