Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 28.06.2022

Запаси у ПСГ Європи перевалили за 55%, заявка “Газпрому” на транзит Україною – 42,1 млн куб. м

“Оператор ГТС України” прийняв від “Газпрому” заявку на транзит газу на понеділок обсягом 42,1 млн куб. м, свідчать дані української компанії. Показник у неділю був також 42,1 млн куб. м. Потужності заявлені лише за однією із двох точок входу до ГТС України – газовимірювальної станції “Суджа”. Коридором через ГВС “Сохранівка” заявки не прийнято.

ОГТС України оголосив форс-мажор прийому газу для транзиту через ГВС станцію “Сохранівка”, посилаючись на те, що не може здійснювати оперативно-технологічний контроль за компресорною станцією “Новопсков”.

Київ запропонував перенести транзитні обсяги із “Сохранівки” на ГВС “Суджа”, але “Газпром” упевнений, що це технологічно неможливо, виходячи з російської потокової схеми. Також розподіл обсягів прописано в угоді щодо взаємодії від 30 грудня 2019 року.

Водночас українська сторона наполягає, що оплата, як і раніше, має здійснюватися, виходячи з розрахункового обсягу транспортування довгострокового договору 109 млн куб. м за добу за правилом “качай або плати”. “Газпром” у свою чергу зазначає, що Київ скоротив можливості транспортування на третину. “Нафтогаз України” заявляє, що наразі недоотримує оплату за транзит і готується до звернення до арбітражу.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ РИНОК

Спотові ціни на газ у Європі на тлі часткового блокування Канадою роботи “Північного потоку” зросли до $1375 за тисячу кубометрів. На стрибок цін у Європі відреагували і ціни в Азії – серпневий ф’ючерс на спотовий індекс JKM Platts (Japan Korea Marker – відображає спотову ринкову вартість вантажів, що постачаються до Японії, Південної Кореї, Китаю та Тайваню) зріс до $1324.

Європа продовжує закачування газу до підземних сховищ. Наразі резерви становлять близько 56,6%, свідчать дані асоціації Gas Infrastructure Europe. Приріст за останню добу становив 0,37 процентних пунктів (у вихідні темпи накачування можна збільшити, оскільки знижується промисловий попит). Поточний рівень запасів у ПСГ Європи відстає від середнього за п’ять років на 1,6 процентних пункти. У червні темпи накачування газу відповідають середньому рівню за останні п’ять років.

Із цього року ЄС запровадив жорстке регулювання використання підземних сховищ. До початку сезону відбору у 2022 році запаси мають бути не менше 80% від потужності ПСГ, у наступні – 90%.

Європейські термінали з прийому СПГ у червні працюють у середньому із продуктивністю 63% від своєї потужності (25 червня було 58%) за 65% у середньому за травень. Наразі регіон залишається преміальним ринком для СПГ, оскільки ціни в Азії трохи поступаються європейським хабам. Однак незабаром ситуація може змінитися, оскільки Китай знімає карантинні обмеження, що діяли в першому півріччі, для профілактики коронавірусу, і це може позначитися на ємності ринку в АТР.

Вироблення електроенергії за рахунок вітру в Європі з 13 до 19 червня забезпечило 11,7% енергобалансу в ЄС, а минулого (20-26 червня ) – 10%, свідчать дані асоціації WindEurope.

 

ua.interfax.com.ua