Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.06.2020

Завдяки вітчизняному біометану Україна може зменшити залежність від газу та активізувати агросектор

Потужний агросектор України дає широкі можливості для розвитку біоенергетики. Так, головне походження біометану – це очищений біогаз, що отримується із відходів агросектору, а також харчової промисловості, твердих побутових відходів. Якщо у 2013 р. в країні працювало лише 13 МВт біогазових потужностей, то на сьогодні – вже 86 МВт.

«Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 7,8 млрд м3 у рік (25% загального річного споживання газу). Це значний показник, адже для порівняння саме такий обсяг природного газу щорічно споживають підприємства теплокомуненерго для забезпечення потреб населення країни. Важливо, що біометан може заміщувати газ. Враховуючи розгалуженість газотранспортної системи, біометан можна використовувати практично по всій країні на відміну від біогазу, який генерує енергію лише у точці виробництва», – повідомив Юрій Шафаренко, директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності.

З огляду на міжнародну практику біометан може бути універсальним паливом для:

-прямого заміщення природного газу;

-виробництва електричної та теплової енергії на біоТЕЦ;

-використання у якості моторного палива у транспорті;

-експорту в ЄС.

Загалом учасники дійшли згоди на важливості розвитку сфери виробництва біометану, адже його використання дасть можливість зменшити залежність від імпорту газу, дати додаткові напрями роботи для агросектору, активізувати суміжні галузі, створити робочі місця.

Джерело: Урядовий портал.