Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.11.2023

Зеленський ініціює створення екоумов для імпорту е/е та стимулювання високоманеврових потужностей для проходження зими – указ

Президент України Володимир Зеленський ініціює створення економічних умов для імпорту електроенергії для компенсації її можливого дефіциту в українській енергосистемі майбутньої зими.

Відповідна рекомендація Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг (НКРЕКП) міститься в указі президента №737/2023 від 7 листопада 2023 року, згідно з яким уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від цього самого числа “Про додаткові заходи щодо посилення стійкості функціонування енергетичної системи та підготовки національної економіки до роботи в осінньо-зимовий період 2023/2024 року”.

“Опрацювати питання забезпечення економічних умов для залучення імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2023/24 року”, – йдеться в указі.

Зеленський своїм указом також доручив НКРЕКП опрацювати питання забезпечення умов роботи нових високоманеврових потужностей на ринку допоміжних послуг, створених шляхом реконструкції із використанням газопоршневих і газотурбінних установок ТЕЦ, що перебувають в управлінні НАК “Нафтогаз України”, для створення високоманеврових потужностей.

Документ оприлюднено на сайті президента.

Як повідомлялося, одним з інструментів збільшення імпорту електроенергії в Україну в опалювальний період є підвищення НКРЕКП граничних тарифів на енергоринку, що може вирівняти цінову диспропорцію на українському та європейських спотових ринках у дефіцитні години доби.

Наразі дозволена пропускна здатність імпорту електроенергії до України з країн ЄС становить 1,2 ГВт за прогнозованої потреби української енергосистеми взимку в імпорті до 2 ГВт.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і компослуг (НКРЕКП), на засіданні 9 листопада планує збільшити максимальні граничні ціни електроенергії (price caps) на ринках “на добу наперед” (РДН) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) у середньому на 4-23% і ввести їх у дію з 10 листопада 2023 року.

 

ua.interfax.com.ua