Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 13.09.2023

Зеленський підписав закон про реформу держрезерву

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про державні резерви, документ набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міністерства економіки.

«Для впровадження положень нового закону та реформи в цілому маємо розробити понад 20 підзаконних нормативно-правових актів. Крім того, потрібно здійснити всі заходи з ліквідації Держрезерву та створити новий центральний орган виконавчої влади <…> Запустити електронний реєстр державних резервів та інститут резервування матцінностей державного матеріального резерву», – прокоментувавла перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко.

У міністерстві нагадали ключові зміни, які запроваджуються реформою.

По-перше, розмежовуються поняття державного матеріального та державного мобілізаційного резервів, впроваджуються нові принципи та напрями формування номенклатури матеріальних цінностей.

По-друге, чітко виписані повноваження органу, що реалізує державну політику у сфері державного резерву.

По-третє, створюються інститути резервування та відповідального зберігання (зокрема зберігання за межами країни), запроваджується обов’язкове страхування матцінностей, що резервуються чи розміщуються на відповідальне зберігання в Україні, передбачаються міжнародні банківські гарантії для зберігання за кордоном.

По-четверте, впроваджуються механізми своєчасного освіження матцінностей у разі необхідності їх списання із подальшою переробкою або утилізацією; встановлюються чіткі терміни зберігання та освіження матрезервів.

Продаж матцінностей державного матеріального резерву здійснюватиметься виключно на аукціоні в електронній торговельній системі.

Як повідомлялось, Закон України «Про державні резерви» Верховна Рада України ухвалила 9 серпня 2023 року.

 

www.ukrinform.ua