Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 30.01.2024

ЗМІ дізналися, які обмеження будуть для України у новій торговельній угоді з ЄС

Новий проєкт угоди про торговельні пільги між Україною та ЄС, яку Єврокомісія планує продовжити до 6 червня 2025 року, передбачає обмеження експорту на європейський ринок українського цукру, м’яса птиці та яєць.

Про це пише польське видання RMF24, зазначаючи, що нова версія цієї угоди буде корисніша для Польщі.

Як інформується, вже прийнято попереднє рішення щодо продовження угоди. Проте остаточну версію документа планують ухвалити у Брюсселі на колегіумі єврокомісарів 31 січня.

Згідно з повідомленням, нова версія цієї угоди буде кориснішою для польської сторони, ніж нинішня. Зокрема, у проєкті нової угоди передбачається запровадження лімітів на імпорт до ЄС українського цукру, м’яса птиці та яєць, чого немає в нинішній угоді. Раніше чинний єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцєховський (Польща) і міністр сільського господарства РП Чеслав Секерський закликали Єврокомісію до введення обмежень на ці українські продукти. А проти цього виступав єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс.

Згідно з проєктом угоди Україна-ЄС, запровадять два захисні механізми: один – звичайний, а інший – у випадку надзвичайних ринкових коливань. Окремо, у випадку таких коливань у зв’язку з імпортом. Наприклад, українського збіжжя, таке “гальмо безпеки” впровадять навіть на прохання однієї країни ЄС. Станом на сьогодні подібний захисний механізм можливий лише за згодою усіх країн ЄС.

Крім того, рішення про призупинення надмірного імпорту агропродукції з України, згідно з проєктом угоди, буде прийматися швидше. Оскільки лише Єврокомісія  має право його затверджувати, і без потреби надання згоди з боку усіх країн ЄС.

Як повідомлялося, в понеділок міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що ембарго на українську продукцію до Польщі зберігатиметься доти, доки не буде досягнуто відповідних домовленостей з українською стороною.

 

interfax.com.ua