Середня оптова ціна на цукор на внутрішньому ринку України в період з 08.10 по 04.11 виросла на 12%. Підвищувальні тенденції пов'язані, як з необгрунтованими спекуляціями щодо можливого дефіциту цукру в цьому сезоні, так і з реальним зростанням собівартості виробництва даного продукту в зв'язку з девальвацією гривні.
Варто нагадати, що у зв'язку зі скороченням посівних площ під цукровим буряком, а також складних погодних умов цього року прогнозується урожай цукрових буряків значно менший, ніж у минулому, і, відповідно менший обсяг виробництва цукру. Однак з іншого боку високі перехідні запаси товару з минулого сезону, менший обсяг споживання продукту в цьому сезоні і більш висока цукристість коренеплодів, відповідно більший вихід готового продукту з них, повинні перешкоджати зростанню цін на ринку.
«Незважаючи на непогану в принципі врожайність цукрових буряків в цьому році, її цукристість, практично одного рівня оцінки споживання та пропозиції цукру в поточному сезоні ціни на нього в Україні будуть все-таки рости через зростання цін на імпортні складові собівартості виробництва даного продукту по мірі девальвації національної валюти», – зазначив експерт ДП «Держзовнішінформ» Антон Порембський.