Опубліковано 31.10.2019

Тенденції формування та розвитку світового ринку кукурудзи

Необхідною умовою досягнення продовольчої безпеки населення є нарощування обсягів виробництва зернових культур. За даними ФАО, такі сільськогосподарські культури, як пшениця, рис і кукурудза, забезпечують майже половину щоденних калорій, потрібних для життєдіяльності людини.

Основними видами зернових культур на світовому ринку є пшениця, ячмінь, овес, кукурудза, рис, гречка та горох. Світовий ринок зерна контролюють п’ять основних експортерів: США, Канада, Австралія, Аргентина і Євросоюз. Сумарні експортні пропозиції зерна з боку основної “п’ятірки” становлять понад 84% всього обсягу світової торгівлі. Провідне становище на ринку зерна посідають США, їхня частка – 28% обсягу торгівлі. Частка Канади – 17%, Австралії та ЄС – по 15%, Аргентини – 11%.

Основними споживачами зерна, за ринки яких ведеться конкурентна боротьба, залишаються країни Азіатсько­ Тихоокеанського регіону, такі як Китай, Японія, Південна Корея, Індонезія та Філіппіни. Крім того, зерно імпортують Іран, Туреччина, Саудівська Аравія, Єгипет, Нігерія, Алжир, Марокко, Перу, Колумбія, Венесуела, Мексика та інші. Сьогодні на світовому ринку зерна відбуваються зміни, і можна спостерігати таку картину: скоротилися посіви в США та Канаді; зменшилися перехідні запаси в найбільших країнах­експортерах; на ринок увійшли нові країни­експортери, такі як Угорщина, Росія, Україна, Казахстан і Туреччина.

Більше інформації у десятому номері спеціалізованого інформаційного бюлетня “Огляд цін українського та світового товарних ринків” ДП “Держзовнішінформ” у статті експерта відділу досліджень ринків агропромислового комплексу та продовольства Мирослави Шимкової.