В 2020/2021 роках експорт черешні значно скоротився, натомість збільшився її імпорт до України. Плоди завозили з Узбекистану, Греції, Молдови, Сирії, Азербайджану.
Про це розповіла Олена Каіжен, виконавча директорка «Асоціації ягідників України».
«Ринок черешні в Україні є зростаючим з виробничого погляду. 89,5% української черешні експортується до Білорусі. Потім її продають до РФ, інших країн. Хочеться, щоб українські виробники мали прямі контакти з покупцями. Фокусні країни для експорту — Німеччина, Велика Британія та Австрія. Німеччина — великий ринок, цікаво виходити на хаби, дилерів напряму», — вважає Каіжен.
Експертка наголошує, що європейські покупці обирають переважно європейські сорти. Для експорту потрібно мати сертифікацію Global G.A.P., на деякі ринки, зокрема Німеччини, потрібен також GRASP.
«Також цікавими є ринки Китаю та Кореї, де цінують великий розмір ягід (32+). Досягти цього допоможе правильна обрізка та вибір відповідних сортів. Проте відсутність узгоджень фітосанітарних вимог при експорті черешні між Головним митним управлінням Китаю та Держпродспоживслужбою України з 2018 року є суттєвою перепоною для поставок ягід до КНР», — підсумувала виконавча директорка «Асоціації ягідників України».