Українським виробникам капусти вдалося компенсувати відсутність херсонської продукції за рахунок збільшення обсягів виробництва в інших регіонах. Про це розповіла Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу гуртового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар».
За її словами, цьогоріч фермери із Заходу масово збільшили площі під капустою. В результаті вдалося стабілізувати ринок та вивести обсяги майже на довоєнний рівень, компенсувавши відсутність херсонської продукції.
Ця ситуація знаходить підтвердження і в цінах на капусту. Станом на початок жовтня 2023, середня вартість білоголової капусти на найбільшому гуртовому ринку «Шувар» є на 15% нижчою від минулорічних відпускних цін на капусту в аналогічний період.
«За свідченнями фермерів-виробників, з початку жовтня попит на капусту дещо активізувався, пояснюється це, перш за все, сезонними факторами — початком сезону шаткованої капусти та ростом попиту на сировину. Варто зазначити, що за останній тиждень вартість білоголової капусти зросла в середньому на 1-1,5 грн до рівня 6-8 грн/кг, але все ще залишається нижчою, ніж була зафіксована в аналогічний період минулого року. На цей час ціна залишається ринковою», — пояснила Тетяна Попович.
За її словами, фермери передбачають, що впродовж жовтня-листопада можливе подальше цінове зростання, яке буде також зумовлено тим, що основні обсяги продукції вже майже розпродані, відповідно пропозиція на ринку буде поволі зменшуватися.
«Вже орієнтовно із кінця січня-початку лютого, в залежності від погодніх умов фермери почнуть відкривати сховища та розпродувати капусту, закладену на зберігання. Враховуючи зростання цін на енергоносії та поточну ситуацію в країні, витрати на зберігання продукції в сховищах можуть також стати додатковим фактором зростання ціни, проте передумов для дефіциту чи суттєвого здорожчання фермери на разі не вбачають», — підсумувала Тетяна Попович.
kurkul.com