Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє платформа плодоовочевого бізнесу Еast-fruit.
«Наразі оптові ціни на моркву вищі за минулорічні вдвічі, ціни на цибулю – у два з половиною рази, ціни на капусту білокачанну – втричі та ціни на буряк столовий – теж утричі. Тобто в середньому за цією категорією овочів ціни зросли у 2,6 раза порівняно з початком грудня 2020 року», – йдеться у повідомленні.
Зазначається, що єдиним товаром цієї групи, який подешевшав, залишається картопля. Середні оптові ціни на українську картоплю на третину нижчі, ніж роком раніше.
Серед ключових причин подорожчання більшості видів овочів борщового набору аналітики ринку називають скорочення посівних площ, ускладнене несприятливими погодними умовами. Тоді як площі під картоплю фермери останні два роки розширювали, тому ціни на неї виявилися нижчими, ніж минулого року.
Економіст інвестиційного департаменту продовольчої організації ООН Андрій Ярмак заявив, що зниження прибутковості вирощування цих культур на тлі вибухового зростання цін на зернові та олійні культури дозволило останнім наблизитись за прибутковістю вирощування до овочів борщового набору. При цьому рівень ризиків при вирощуванні зернових набагато нижчий, ніж при вирощуванні цибулі, буряків, моркви або капусти.
«Крім того, зернові легше, простіше і дешевше зберігати, ніж овочі борщового набору, та й ціни на зернові ніколи не коливаються так сильно, як на овочі. Наприклад, ціни на білокачанну капусту пізніх сортів у той самий день у різні роки можуть відрізнятися навіть у 20 разів. А це, звісно, величезний ризик», — пояснив Ярмак.
Як повідомляв Укрінформ, за даними Держстату, серед овочів борщового набору з жовтня 2020 року до жовтня 2021 року морква подорожчала на 30,3% (до 8,99 грн за кг), буряк – на 65,3% (до 9,06 грн за кг); капуста – на 30,9% (до 7,54 грн./кг); цибуля – на 80,3% (до 9,59 грн за кг). Картопля за вказаний період подешевшала на 3,0% (до 8,69 грн за кг).
www.ukrinform.ua