Консалтингова компанія з виробництва цукру CovrigAnalytics зазначила, що очікує глобальний дефіцит поставок цукру у 2,2 млн тонн у 2023/2024 МР, тоді як Czarnikow бачить дефіцит цукру у розмірі 900 тис. тонн.
CovrigAnalytics оновила свої оцінки виробництва, скоротивши виробництво в Таїланді (-2,52 млн тонн), Індії (-1,1 млн тонн), Пакистані (-505 тис. тонн), Китаї (-304 350 тонн), Філіппінах (-225 тис. тонн), Мексиці (-215 тис. тонн), Європейському Союзі (-250 тис. тонн).
«Ці скорочення очікуваного обсягу виробництва в основному пов’язані з посушливою погодою, яка впливає на посіви, і зменшенням площ (у деяких регіонах). Явище Ель-Ніньо може ще більше перешкодити розвитку та збиранню врожаю у серпні-квітні», – йдеться в заяві компанії.
Урожай цукрової тростини Центрально-Південної Бразилії збільшився до 38,7 млн тонн з 33,8 млн тонн у попередньому сезоні, оскільки погода була сприятливою, а заводи виділяють якомога більше тростини на виробництво цукру.
CovrigAnalytics повідомила, що в Бразилії заводи інвестують у додаткові потужності з виробництва цукру, щоб мати можливість використовувати до 55% цукрової тростини для виробництва цукру за кілька років.
Czarnikow повідомив, що в Таїланді виробництво буде найнижчим за десятиліття — лише 7,4 млн тонн проти 10,8 млн т у попередньому сезоні.
«Це викликано поєднанням спекотної, сухої погоди, яка перешкоджає розвитку тростини, а також значного переходу дрібних фермерів до вирощування маніоку замість цукрової тростини», — прокоментував брокер.
Czarnikow зазначив, що у 2023/2024 МР світ споживатиме рекордну кількість цукру – трохи більше 179 млн тонн, головним чином через збільшення населення, яке потребує 2 млн тонн додаткового обсягу цукру кожного сезону.