Охолоджена свинина на полицях національних торговельних мереж стала доступнішою у листопаді. Середня ціна кілограма охолоджених напівфабрикатів знизилася на 1,6%, а середньомісячна ціна склала 204,4 грн/кг, що на 1% дешевше, ніж у жовтні.
Про це свідчать результати щомісячного моніторингу асоціації «Свинарі України» (АСУ).
Та зміна роздрібних цін лише частково відобразила коливання закупівельних.
«Середня ціна на свинину живою масою в листопаді втратила майже 5%, тоді як споживачі відчули цю зміну лише частково», – підкреслили в АСУ.
Найбільше в листопаді – на 2,6%, як порівняти з попереднім місяцем, – знизилася ціна охолодженого ошийку, який сезонно користується меншим попитом, зазначили в АСУ. На 2% подешевшали корейка та стегно – саме ці частини забезпечили зниження середньої ціни свинини. Тоді як інші напівфабрикати навіть додали близько 1 грн/кг: стейк, вирізка та грудинка подорожчали на 0,3-0,5% проти жовтня.
Основною причиною здешевлення свинини є сезонні коливання попиту, адже тиску імпортної продукції чи посиленої конкуренції з іншими видами м’яса не спостерігається. Так, курятина та яловичина в листопаді, навпаки, подорожчали: середні ціни зросли на 1,7% та 1,4% відповідно проти попереднього місяця.
agrotimes.ua