У 2022 р. в Україні під сою, яка є критично важливою культурою для європейських поставок протеїну, було засіяно понад 1,5 млн га та зібрано 3,7 млн тонн врожаю. Це на 7% більше, ніж попереднього року.
Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.
Нагадаємо, у 2020 р. врожай сої становив 2,4 млн тонн, у 2021 р. — 3,4 млн тонн. Також у порівнянні з попередніми роками зросла площа під олійною:
Водночас врожайність сої, у порівнянні з 2021 року дещо знизилась. Якщо у 2021 р. вона становила 2,6 т/га, то у 2022 р. — 2,4 т/га.
Також у Мінагрополітики повідомили, що близько 658 тис. тонн української сої (17,5% загального виробництва) було сертифіковано як таку, що відповідає принципам сталості.
«Тобто вона не є генномодифікованою та вирощена на земельних ділянках без вирубки лісів та зміни цільового землекористування, згідно зі стандартами Асоціації «Дунайська Соя». Це гарантує суворе дотримання норм ЄС щодо системи захисту рослин, скорочення викидів парникових газів і простежуваності до поля, що містяться в нових вимогах ЄС щодо поставок сировини, ризикованої для лісів та еко-систем. Вступ у дію нових правил регулювання ЄС (EU FECR) заплановано на 2024 рік», — пояснили у відомстві.
kurkul.com