Імпорт ігристих вин в Україну в 2021 р. становить $54,7 млн, що на 44% більше у порівнянні з аналогічним показником минулого року та в 2,6 рази більше в порівнянні з показником 5 років тому.
Такі попередні оцінки зробила асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».
Причин такої тенденції декілька:
– Зменшення українського виробництва ігристих вин: за останніх 5 років виробництво українських вин скоротилося на 39%, за 2021 рік — десь на 2%;
– Часткова зміна смакових уподобань українців.
«Основними постачальниками ігристих вин в Україну є європейські країни. В 2021 року це були Італія (54% імпорту в грошовому вимірі), Франція (18%), Іспанія (10%), Німеччина (5%) та Грузія (4%). І в залежності від географічної прив’язки можна зрозуміти, який вид ігристого імпортується в Україну. За законодавством ЄС, називати продукти географічними зазначеннями мають право лише виробники, які зареєстрували його. Тому з Італії в Україну везуть Просекко та Асті Спуманте, з Франції – Шампанське, а з Іспанії – Каву», — розповідає аналітик УКАБ Світлана Литвин.
Експорт ігристих вин з України також присутній, однак його обсяги в 7 разів менші в порівнянні з імпортом. В 2021 році експорт ігристих вин у грошовому вимірі склав близько $7,9 млн. Водночас потрібно врахувати, що лише близько 40-45% експорту це ігристі українського походження, решта — реекспорт європейських вин.
agroportal.ua