Відповідно до зони вільної торгівлі з ЄС можливо експортувати 20 тис. тонн цукру на рік. Квота закривалася повністю за 2–3 місяці. Інші обсяги вітчизняні цукровики відвантажували через Чорноморський та Одеський порти й постачали до Туреччини, Азербайджану, інших країн Азії й Африки. Наразі ж нашими покупцями цукру є тільки країни Євросоюзу.
Про це в статті для журналу The Ukrainian Farmer повідомив директор НПЦ «Цукробурякового виробництва», член Комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський.
За його словами, у сусідніх європейських країнах внутрішні гуртові ціни за тонну цукру становлять 800–850 євро/т., а в країнах, що залежать від експорту (Італія, Іспанія, Португалія, Греція, Болгарія) — 1000 євро. Власне тому український цукор має доволі високий попит на європейському ринку.
«Середня вартість найдешевшого пакованого цукру у європейських супермаркетах становить 52 грн, а в Німеччині найдешевша пачка коштує 60 грн. А вітчизняні торгові мережі пропонують кілограмову пачку цукру за 34 гривні», – зауважив Олександр Коротинський.
На його думку, немає впевненості, що така різниця в ціні спостерігатиметься тривалий час. За умов відкритих ринків будь-яка суттєва розбіжність у ціні має з часом зрівнятися. Тому існує велика ймовірність зростання вартості вітчизняного цукру на полицях магазинів, який буде отримано з нового врожаю цукрових буряків.
agrotimes.ua