За підсумками 9 місяців 2017 р. зростання обсягу експорту овочів з України склало 104% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і сягнуло 43,7 млн. дол.
Про це повідомив віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Денис Красніков в ході 14-ї міжнародної конференції «Овочі та фрукти України-2017. Об’єднання заради успіху », що відбулася в Києві 5-7 грудня 2017 р, інформує еizvestia.com.
За даними експертів Центру підтримки експорту при УСПП, за підсумками 9 місяців 2017 р зростання обсягу експорту овочів з України склало 104% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і сягнуло 43,7 млн. дол.
«Розширення експорту агропродукції з України за рахунок овочів – важливий крок на шляху розвитку експортного потенціалу аграріїв в цілому, – зазначив у своєму виступі Денис Красніков, – При цьому українським городникам слід пам’ятати, що збільшення доходів від експорту можливо за рахунок поставок не лише овочів, але й продуктів їхньої переробки – овочевих рагу, маринованих овочів у вигляді консервів та ін. При цьому доходи зростуть щонайменше на третину».
За даними Центру, основні види овочів, що експортуються з України – це горох (частка в експорті 48%), помідори свіжі або охолоджені (22,8%), огірки корнішони свіжі або охолоджені (7,2%), картопля (6,2 %), цибуля (5,3%). При цьому найбільша динаміка приросту за 9 місяців 2017 р. спостерігалася по гороху – який практично не поставлявся на зовнішні ринки в 2016 р., а в поточному році сума його експорту склала близько 20 млн. дол. Також істотно зросли поставки картоплі -113% і огірків – 53%. Однією з перспективних нішевих культур для експорту є часник, обсяг поставок якого за кордон зріс у 2017 році на 48%.
Ключовими партнерами України з експорту овочів протягом 9 місяців 2017 року стали Індія і Білорусь, на які припало 70% усього овочевого експорту. Державами, на які припадають найбільші обсяги овочевих поставок, виступають Індія (35,7%), Білорусь (34,2%), Туреччина (12,3%), Польща (8,6%).
Серед конкретних позицій в основні країни експорту фруктів найбільшу частку посідають: до Індії – горох (100%); до Білорусі – помідори (55%) і картопля (17%); до Туреччини – горох (100%); до Польщі – огірки (43%) і помідори (38%).
За матеріалами: http://eizvestia.com