Оптові ціни на рибу і морепродукти, які імпортуються в Україну в період новорічних і різдвяних свят значно зросли, повідомляє експерт відділу ринків АПК ДП «Держзовнішінформ» Антон Парійський. Рівень подорожчання коливається від 30 до 40% залежно від конкретного виду продукції.
Так, за інформацією експерта, орієнтовний рівень мінімальних оптових цін на норвезький оселедець вагою 300 грамів склали станом на 15 січня 2015 28 грн/кг, тоді як напередодні Нового року, станом на 17.12.2014 вартість даного продукту становила 22,2 грн/кг. Вартість скумбрії вагою 400-600 грам (походження – Шотландія) зросла з 38 грн/кг (17.12.2014) до 52 грн/кг (15.01.2015).
Ключовою причиною зростання цін Антон Парійський вважає девальвацію української національної валюти по відношенню до долара і євро. А якусь затримку у підвищенні цін (девальвація валюти тривала протягом усього 2014 року) – наявністю певних складських запасів у імпортерів. «До Нового року операторам важливо було продати запаси, зроблені в умовах більш сильної гривні, – підкреслює експерт. З початком нового року на ринок почала надходити продукція, закуплена при курсі 15-16 грн. за 1 долар США».