Продаж відбувається в основному лише в дві сусідні країни.
Цього року Україна експортувала 279 тонн грибів. Це близько 1% від усього виробництва.
Торік за цей же період експорт склав усього 5 тонн, тобто цього року показник збільшили в 55 разів. А за увесь 2016-й продали за кордон 40 тонн печериць. Про це повідомляє галузеве Національне грибне агентство “УМДІС”.
Географія експорту не надто різноманітна, як і незначна кількість експортерів. 79% грибів (220 тонн) продали до Молдови, ще 20% (56 тонн) – до Білорусі. На решту країн припав 1%: по одному постачанню здійснили в Румунію, Ізраїль та Кувейт. Нагадаємо, експорт свіжих грибів в Росію заборонений.
Середня ціна реалізації склала 23,6 грн/кг (без ПДВ).
“Незважаючи на низькі внутрішні ціни на печерицю, швидкому розвитку експорту заважають кілька факторів: складнощі з формуванням великих партій; нерівномірна якість і невеликий термін зберігання; пасивність виробників”, – ідеться в повідомленні.
За кілограм печериць в Україні сьогодні просять 1,2-2 USD (32-54 грн), в Білорусі – 4 USD (108 грн), а в європейських країнах – 2,5-6 USD (67-160 грн). Про це повідомляє Agravery.
Зазначимо, що в середньому українець з’їдає за рік 1,2 кг грибів, а європеєць – близько 3 кг.