Україна постійно нарощує обсяги імпорту свіжих овочів, а найбільш розповсюдженими овочами для українського столу, окрім картоплі, є помідори та огірки. Якщо раніше дані культури в свіжому вигляді споживали лише в сезон, то зараз збільшилося споживання протягом цілого року. Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», пише agronews.ua.
«В Україні не дуже розповсюджене вирощування овочів в теплицях в холодні місяці, так як затрати на енергоносії для обігріву самих теплиць не дозволяють вирощувати конкурентоспроможну по ціні продукцію. Економічно доцільніше імпортувати помідори та огірки з Туреччини, яка має більш сприятливий клімат для вирощування овочів в теплицях. Саме на цю країну припало 79% імпортних поставок помідорів та 83% огірків в 2020 році», – пояснила наростання динаміки ввезення овочів Світлана Литвин, аналітик УКАБ.
При цьому, в Україні вирощування огірків та помідорів в основному відбувається в господарствах населення, а частка промислового виробництва незначна. За останні 5 років обсяги виробництва помідорів були на рівні 2,2-2,3 млн тонн, з яких них близько 34% виробляється промисловими підприємствами.
Огірків вирощується близько 1 млн тонн, з яких лише 4% припадає на промислове виробництво. Загалом, лише 10% помідорів та 25% огірків вирощуються в теплицях.
Тому, протягом останніх 5 років імпортні поставки помідорів та огірків збільшилися в 2 рази. У 2020 році було імпортовано 87 тис т помідорів та 21 тис т огірків.
Імпортні поставки овочів мають чітко виражену сезонність, яка пов’язана з внутрішнім виробництвом – пік надходжень імпортних помідорів припадає на травень, коли потреба в свіжих овочах в населення зростає, але внутрішня пропозиція ще недостатня.
Щодо огірків, то їх максимальну кількість завозять взимку. Мінімальні поставки обох овочів спостерігаються в червні-жовтні, коли є достатня внутрішня пропозиція.
agronews.ua