Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.04.2021

Україна постійно нарощує обсяги імпорту свіжих овочів

Україна постійно нарощує обсяги імпорту свіжих овочів, а найбільш розповсюдженими овочами для українського столу, окрім картоплі, є помідори та огірки. Якщо раніше дані культури в свіжому вигляді споживали лише в сезон, то зараз збільшилося споживання протягом цілого року. Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», пише agronews.ua.

«В Україні не дуже розповсюджене вирощування овочів в теплицях в холодні місяці, так як затрати на енергоносії для обігріву самих теплиць не дозволяють вирощувати конкурентоспроможну по ціні продукцію. Економічно доцільніше імпортувати помідори та огірки з Туреччини, яка має більш сприятливий клімат для вирощування овочів в теплицях. Саме на цю країну припало 79% імпортних поставок помідорів та 83% огірків в 2020 році», – пояснила наростання динаміки ввезення овочів Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

При цьому, в Україні вирощування огірків та помідорів в основному відбувається в господарствах населення, а частка промислового виробництва незначна. За останні 5 років обсяги виробництва помідорів були на рівні 2,2-2,3 млн тонн, з яких них близько 34% виробляється промисловими підприємствами.

Огірків вирощується близько 1 млн тонн, з яких лише 4% припадає на промислове виробництво. Загалом, лише 10% помідорів та 25% огірків вирощуються в теплицях.

Тому, протягом останніх 5 років імпортні поставки помідорів та огірків збільшилися в 2 рази. У 2020 році було імпортовано 87 тис т помідорів та 21 тис т огірків.

Імпортні поставки овочів мають чітко виражену сезонність, яка пов’язана з внутрішнім виробництвом – пік надходжень імпортних помідорів припадає на травень, коли потреба в свіжих овочах в населення зростає, але внутрішня пропозиція ще недостатня.

Щодо огірків, то їх максимальну кількість завозять взимку. Мінімальні поставки обох овочів спостерігаються в червні-жовтні, коли є достатня внутрішня пропозиція.

agronews.ua