Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.04.2021

Дефіциту продуктів і значних коливань цін на внутрішньому ринку не спостерігається – Мінекономіки

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України здійснює щоденний моніторинг цін на 21 позицію продуктів харчування і констатує, що жодного дефіциту продуктів або значних цінових коливань на внутрішньому ринку не спостерігається, повідомляється на сайті відомства в п’ятницю.

Мінекономіки, посилаючись на дані ФАО (продовольчої і сільськогосподарської організації ООН), зазначило, що світові та українські ціни на продовольство зростають з об’єктивних чинників десятий місяць поспіль.

Відомство уточнило, що спільно з Кабінетом Міністрів України застосовує виважену політику для забезпечення стабільних цін і наявності достатньої кількості продуктів на продовольчому ринку.

Міністерство відзначило раніше досягнуту у форматі меморандуму домовленість про стабільність запасів базової сировини (пшениці, кукурудзи та інших зернових) з трейдерами і переробниками. За даними відомства, проблем із фізичною наявністю продуктів харчування немає, а всі учасники ринку дотримуються меморандуму.

Окрім того, Мінекономіки повідомило про зроблені спільно з профільними асоціаціями, компаніями-виробниками і торговельними мережами заяви щодо цін на основні продукти харчування (борошно, хліб, олію, м’ясо птиці, яйця, цукор). Відомство зазначило, що “Ритейлери України”, Союз птахівників України, “Укроліяпром”, “Укрцукор”, “Борошномели України”, Всеукраїнська асоціація пекарів, об’єднання підприємств хлібопекарської промисловості “Укрхлібпром” та Європейська Бізнес Асоціація зробили публічні заяви про вжиття необхідних заходів для стабілізації цін на продтовари соціального сегменту.

Мінекономіки нагадало про видачу ліцензій на початку березня на імпорт 120 тис. тонн цукру-сирцю, що становить 10% річного внутрішнього споживання. Відомство уточнило, що розглядає питання видачі ліцензій на імпорт додаткових 50 тис. тонн цукру-сирцю, окрім завезених у лютому-березні 40 тис. тонн цукру за нульовою ставкою мита відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

Крім того, міністерство повідомило про розширення програм держпідтримки для стимулювання виробництва гречки та картоплі шляхом виділення бюджетних субсидій аграріям з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь для гречки і підтримку виробників картоплі. Мінекономіки уточнило, що ця програма дасть змогу стабілізувати ціни на ці продукти.

Відомство нагадало про впровадження декларування цін на товари, що мають соціальну значущість, якому підлягає роздрібна ціна, що підвищується більш ніж на 5% протягом тижня.

Як повідомлялося, Україна зібрала в 2019/2020 МР 8,6 млн тонн цукрового буряку, що призвело до зниження виробництва цукру на чверть – до 1,1 млн тонн цього МР. Прогнозований імпорт цукру в 2020/2021 МР становитиме 110 тис. тонн з урахуванням внутрішнього споживання на рівні 1,2 млн тонн. При цьому Мінекономіки відзначило необхідність формування щонайменше 250 тис. тонн перехідних залишків цукру на кінець МР.

 

ua.interfax.com.ua