Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.12.2023

На внутрішньому ринку ціна соняшника опустилась до $310-335/т

Світове зниження цін на олію та обмеження переробників дорогою сировиною на наступний місяць в Україні призвело до падіння цін на соняшник на внутрішньому ринку. Про це розповіли аналітики Spike Brokers.

Ціни опустилися до рівня $310-335/т без ПДВ з доставкою до заводу.

«Ціни на соняшник в Болгарії залишались в межах $420-440/т. Низький фрахт річкою та можливості відкритого імпорту соняшнику в Болгарію стає кращою альтернативою збуту олійної для виробників до $40 за тонну в порівнянні з внутрішнім ринком», — зазначили брокери.

Останні індикації покупців на соняшник:

  • DAP Україна (регіони) — $325-335/т (еквів. без ПДВ);
  • DAP Болгарія (центр) — $415-440/т;
  • CIF Болгарія (порт) — $420-430/т.

Останні індикації покупців на олію:

  • DAP Болгарія (центр) — $840-850/т;
  • СIF Туреччина (порт) — $860-890/т.

Тим часом Аналітичний Батон у своєму блозі на Latifundist.com розповів, що після стрімкого росту ринок соняшнику «поїхав до низу». Тож це спонукало аграріїв призупинити продажі.

Ціни попиту на соняшник впали з 14,5-15 тис. грн/т до 13,5-13,8 тис. грн/т з доставкою на завод. Це сталося через зниження ціни на нафту останні 10 днів на 6-10%, що потягло за собою зниження цін на рослинні олії, зокрема й соняшникову, на 4-5%.

«Навіть зараз, я бачу, що кількість угод різко знизилась. У фермера є в запасі час, а піджимає саме переробника. Тому, на мою думку, біганина за соняшником в січні ще буде знатна. Сировина потрібна, час все ще на стороні фермера, продажі олії значні. Тому, переробникам нічого не залишиться, як затягти пояси, сісти на дієту і чавити сонях в нуль», — пояснив Аналітичний Батон.

Як підсумок зазначається, що соняшник ще не до кінця відіграв. Саме локальні фактори можуть у січні-лютому пограти на підвищення ціни. Тому Аналітичний Батон радить фермерам фіксувати, коли бачите прибуток.

 

kurkul.com