Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.03.2022

Після початку війни продаж медпрепаратів в Україні зріс на 57%

Хоча багато аптек в Україні закриті, не менше половини українських фармзаводів продовжують працювати

З початком війни попит на фармацевтичні препарати значно зріс. За даними дослідження Proxima Research, з 24.02.2022 р. до 08.03.2022 р. добові продажі ліків у перерахунку на упаковки зросли в середньому на 56,7% р./р. Добові продажі медпрепаратів у грошах збільшилися в середньому на 65,4% р/р. Про це йдеться у дослідженні аналітиків GMK Center «Українська фарміндустрія намагається зберегти забезпечення ліками».

Багато аптек в Україні закрито, тому доставити ліки до кінцевого споживача дуже складно. Відчувається нестача деяких ліків іноземного виробництва, оскільки склади міжнародних фармацевтичних компаній залишаються закритими.

«За нашими оцінками, щонайменше 50% українських фармзаводів продовжують працювати. Але вони стикаються з труднощами, пов’язаними з бойовими діями (наприклад, збої в ланцюжках постачання, руйнування складів, відсутність вантажного транспорту, загроза життю співробітників). Наразі українські фармацевтичні заводи намагаються постачати вироблені препарати на внутрішній ринок. Але невідомо, як довго працюватимуть українські фармацевтичні заводи. Хоча 2020 року українські фармвиробники постачали 69% ліків (у перерахунку на упаковки) усередині країни, надалі необхідно буде збільшити закордонні поставки ліків в Україну», – йдеться у дослідженні.

Як повідомлялося раніше, бойові дії призвели до істотного падіння обсягів вантажоперевезень. Так, обсяг залізничних вантажоперевезень в Україні за перші дев’ять днів березня впав майже на 70% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Приблизно однакові темпи падіння спостерігаються як у внутрішніх перевезеннях, так і експортно-імпортних.