Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.10.2017

Зростання вартості нафти на світовому ринку

У вересні 2017 року вартість нафти на світовому ринку демонструвала зростання. Нафта сорту Brent додала в ціні близько 9% (28-29 вересня відносно 1-4 вересня) до 58 USD/барр.

Підтримку нафтовим котируванням надали очікування рішення, що могло бути прийняте на засіданні ОПЕК та 11 нафтовидобувних країн, які не входять до картелю, але підтримують скорочення нафтовидобування. Однак воно закінчилося тільки продовженням домовленостей, що діють до березня 2018 року. Рішення щодо додаткового скорочення обсягів видобутку нафти прийнято не було. При цьому домовились посилити моніторинг не тільки видобутку, а й експортних поставок, а також вести переговори щодо подовження обмеження нафтовидобування і у ІІ-ІІІ кварталах 2018-го. Варто зазначити, що, не дивлячись на зусилля картелю штучно досягти балансу на світовому ринку нафти, пропозиція все ще перевищує попит. США, Канада, Бразилія, Казахстан та інші держави продовжують збільшувати обсяги виробництва.

Додаткову підтримку нафтовим котируванням наприкінці місяця надала нестабільна ситуація в іракському Курдистані, де пройшов несанкціонований референдум щодо незалежності. Варто нагадати, що на півночі Іраку зосереджені великі запаси нафти, що постачаються на експорт нафтопроводом Кіркук-Джейхан. Уряд Туреччини вже зробив заяву, що співпрацювати будуть лише з офіційним Багдадом. Відповідно, при несприятливому розвитку подій, можливе припинення постачання нафти цим нафтопроводом, пропускна здатність якого складає 0,6 млн барр./добу.

Прес-служба ДП “Держзовнішінформ”