Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 30.03.2021

Україна може виробляти 5,5 мільярда кубічних метрів водню на рік

Україна може виробляти в середньому 5,5 млрд куб. нм “зеленого” водню на рік.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження.

“Відповідно до цілей Енергетичної стратегії України на період до 2035 року щодо встановлення потужностей ВЕС та СЕС, середньорічне виробництво «зеленого» водню може скласти 5,5 млрд куб. нм. Серед переваг використання «зеленого» водню: забезпечення гнучкості роботи енергосистеми; декарбонізація промисловості та транспортного сектору; довгострокове зберігання електроенергії”, – повідомляє Держенергоефективності.

В Держенергоефективності зазначають, що для підготовки Стратегії розвитку водневої енергетики в Україні до 2050 року важливо опрацювати питання законодавства щодо виробництва та зберігання водню, розробити стимули для бізнесу, реалізувати пілотний проєкт з виробництва такого палива й розвивати відповідну інфраструктуру. В агентстві розраховують, що розвиток водневої енергетики сприятиме активізації інноваційної та інвестиційної діяльності, зміцненню економіки, підвищенню конкурентоспроможності українських підприємств, енергетичній незалежності та покращенню кліматичної ситуації в Україні.

Як повідомлялося, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський вважає, що Чорнобильська зона відчуження може привабити інвестиції у виробництво “зеленого” водню та відновлювану енергетику.

У Міністерстві енергетики розглядають кілька варіантів транспортування водню українського виробництва до Європи – аж до використання регіональної та транспортної інфраструктури газопроводів у довгостроковій перспективі.

У 2020 році Євросоюз затвердив Водневу стратегію для кліматично нейтральної Європи до 2050 року, у якій, зокрема, Україну визначено пріоритетним партнером завдяки її потенціалу з виробництва «зеленого» водню та наявності інфраструктури, з’єднаної з ЄС.