Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.02.2021

Україна та Японія мають значний потенціал для посилення партнерства в енергетичній сфері

Заступник Міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков зустрівся із заступником Голови Місії Посольства Японії в Україні паном Казуя Оцука. Сторони обговорили можливості співпраці України та Японії в енергетичному секторі. Серед напрямків співпраці – розвиток двосторонніх відносин та реалізація низки проектів у ядерній сфері, у сфері відновлюваних джерел енергії та енергоефективності, розвитку гідроенергетики та водневої енергетики.

«Йдеться не тільки про інвестиції, наприклад, у підвищення маневреності атомної генерації та гідроакумулюючу генерацію, але й про обмін науково-технічною інформацією та експертну підтримку», – наголосив Ярослав Демченков.

Ядерна енергетика України має суттєвий потенціал, який включає експлуатацію, власний сировинний комплекс, наукову та проектні складові, будівельно-монтажні ресурси, розвинуту інфраструктуру. Саме тому є значні можливості для розвитку співпраці з питань ядерної безпеки та фізичного захисту, радіаційного захисту, безпечного управління відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами, інженерної підтримки, обміну досвідом між компаніями, розробниками і постачальниками в ядерній енергетиці тощо.

Значний потенціал має співпраця у генерації з відновлювальних джерел. Адже Японія планує досягнути вуглецевої нейтральності до 2050 року та робить акцент на «зелену» енергію, відмову від автотранспорту на бензині та дизелі до 2035 року і новітні технології екомодернізації генерацій.

Японську сторону зацікавили плани України у розвитку водневої енергетики.

«Уряд сприятиме впровадженню водневих технологій та водневої екосистеми.

Ми працюємо над розробкою концепції розвитку водневої енергетики, відповідною нормативно-правовою базою та готові обговорювати  пілотні проекти, в тому числі у рамках державно-приватного партнерства та спільної діяльності, з виробництва, використання водню в Україні та його транспортування в ЄС», – повідомив заступник Міністра.

Ярослав Демченков також поінформував про ініціативу очільника Міністерства з розробки механізмів залучення інвестицій в будівництво нових генеруючих потужностей, систем накопичення енергії та управління попитом. «Для нас є надважливим розвиток систем накопичення енергії та високоманеврової генерації, нам необхідно забезпечувати балансову надійність української енергосистеми і при цьому збільшувати частку «зеленої» енергетики», – наголосив заступник Міністра.

З представниками Посольства Японії також обговорили питання кібербезпеки критичної інфраструктури енергетичного сектору.

За підсумками зустрічі сторони домовилися продовжувати українсько-японський енергетичний діалог та  пожвавити його після нормалізації ситуації з пандемією.

Джерело: Урядовий портал.