Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.02.2024

В Україні торік видали понад 400 спецдозволів на користування надрами

У 2023 році Державна служба геології та надр України оформила 465 спецдозволів на користування надрами, що на 58% більше ніж у 2022 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба установи за даними публічного звіту голови Держгеонадр Романа Опімаха.

“У 2023 році Держгеонадра видали 465 спеціальних дозволів на користування надрами, що на 58% більше ніж роком раніше. Розмір збору сягнув рекордних 2,4 мільярда гривень, з яких 75% склали надходження, отримані в результаті проведення електронних торгів”, – йдеться в повідомленні.

Згідно з даними звіту, від продажу спеціальних дозволів до держбюджету надійшло 1,7 млрд грн, у тому числі за виставлені лоти у 2021–2022 роках і гарантійні внески.

Середня ціна продажу за підсумками торгів зросла майже втричі. Найпопулярнішою корисною копалиною аукціонів став пісок – було продано 22 спецдозволи на 180 млн грн.

Найдорожчим лотом у 2023 році став дозвіл на видобування андезиту на родовищі “Камʼяницьке-2” у Закарпатській області, який був реалізований за 75 млн грн. Його придбала компанія “КобальтумРесурсЕкспорт”. Під час торгів ціна зросла на 55%.

Найбільше збільшення початкової ціни було зафіксовано під час аукціону з продажу спецдозволу на видобування гальки, гравію, піщано-галькового матеріалу, піску на родовищі “Ділянка Черніївська-2” на Івано-Франківщині. Початкова ціна в ході торгів зросла на 4902% – до 27 млн грн. Ліцензію придбала компанія “Корисна Копальня”.

Як повідомлялося, на 7 березня Держгеонадра оголосили четверті торги з продажу 14 ділянок надр із покладами каоліну первинного, піску, глини легкоплавкої, мармуру, граніту, бурштину, підземних вод питних, трепелу, кременистої крейди, вапняку. Загальна початкова вартість лотів становить 71,1 млн грн.

 

www.ukrinform.ua