Великі ідеї для вашого бізнесу
вул. Загородня, 15
м. Київ, Україна, 03150
0 800 30-50-74

Шановні клієнти, з 1 грудня 2020 року, експертні висновки ДП “Держзовнішінформ” видаються лише на бланках суворої звітності.

Шановні клієнти, з 1 грудня 2020 року, експертні висновки ДП “Держзовнішінформ” видаються лише на бланках суворої звітності.
Опубліковано 01.04.2021

Як зростуть ціни на молочні продукти до літа?

Середнє зростання цін на молочні продукти в торгівельних мережах до 1 липня 2021 року складе понад 2,3%.

Такі розрахунки надає аналітичний відділ Асоціації виробників молока.

Молоко жирністю 2,5% у плівці, найбільш соціальний продукт, здорожчає орієнтовно до 25 грн 40 коп за літр. Тобто плюс 40 копійок за наступні три місяці.

Зміна вартості інших молочних продуктів складатиме:

  • кефір (плівка, 2,5%) – +70 коп. (до 31,3 грн/л);
  • сметана (плівка, 15%) – +4,1 грн/кг (до 71,5 грн/кг,  або до 28,6 грн за упаковку в 400 гр);
  • творог (9%) – +1,4 грн/кг (до 146 грн/кг,  або 58 грн за упаковку 400 гр);
  • масло (72,5-73%) – +2,9 грн/кг (до 240 грн/кг, або до 48 грн/пачка 200 гр);
  • сир твердий – +90 коп./кг (до 229,35 грн/кг, або до 38 грн/фасовка 160 гр).

Основними драйверами росту цін на молочні продукти є наслідки погодних катаклізмів минулого року, адже через посуху і втрату посівів вартість кормів для корів виросла на 80%, що спонукало збереження дефіциту молока-сировини на ринку та потягнуло за собою зростання собівартості виробництва на всьому ланцюжку. Крім того, суттєвим фактором є інфляція, яка у січні-лютому склала понад 1%.

Генеральний директор Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк зазначає, що до вже зазначених каталізаторів цін зараз додалось здорожчання енергоносіїв. Насамперед це стосується природного газу, частка якого сягає 60% в структурі енергоспоживання при виробництві молочних продуктів. Збільшення вартості палива відповідно тягне за собою підвищення затрат на логістику при зборі та доставці молока-сировини на переробку.

«Додатковий тиск на собівартість – неповна завантаженість цехів і виробничих ліній. Низка заводів через дефіцит молока-сировини скоротили потужності. Однак витрати на обслуговування виробничих ліній та холодильників залишилися без змін, тому зростає питоме енергоспоживання на 1 тонну виробленої молочної продукції» – говорить Ганна Лавренюк.

avm-ua.org