Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.04.2021

Як зростуть ціни на молочні продукти до літа?

Середнє зростання цін на молочні продукти в торгівельних мережах до 1 липня 2021 року складе понад 2,3%.

Такі розрахунки надає аналітичний відділ Асоціації виробників молока.

Молоко жирністю 2,5% у плівці, найбільш соціальний продукт, здорожчає орієнтовно до 25 грн 40 коп за літр. Тобто плюс 40 копійок за наступні три місяці.

Зміна вартості інших молочних продуктів складатиме:

  • кефір (плівка, 2,5%) – +70 коп. (до 31,3 грн/л);
  • сметана (плівка, 15%) – +4,1 грн/кг (до 71,5 грн/кг,  або до 28,6 грн за упаковку в 400 гр);
  • творог (9%) – +1,4 грн/кг (до 146 грн/кг,  або 58 грн за упаковку 400 гр);
  • масло (72,5-73%) – +2,9 грн/кг (до 240 грн/кг, або до 48 грн/пачка 200 гр);
  • сир твердий – +90 коп./кг (до 229,35 грн/кг, або до 38 грн/фасовка 160 гр).

Основними драйверами росту цін на молочні продукти є наслідки погодних катаклізмів минулого року, адже через посуху і втрату посівів вартість кормів для корів виросла на 80%, що спонукало збереження дефіциту молока-сировини на ринку та потягнуло за собою зростання собівартості виробництва на всьому ланцюжку. Крім того, суттєвим фактором є інфляція, яка у січні-лютому склала понад 1%.

Генеральний директор Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк зазначає, що до вже зазначених каталізаторів цін зараз додалось здорожчання енергоносіїв. Насамперед це стосується природного газу, частка якого сягає 60% в структурі енергоспоживання при виробництві молочних продуктів. Збільшення вартості палива відповідно тягне за собою підвищення затрат на логістику при зборі та доставці молока-сировини на переробку.

«Додатковий тиск на собівартість – неповна завантаженість цехів і виробничих ліній. Низка заводів через дефіцит молока-сировини скоротили потужності. Однак витрати на обслуговування виробничих ліній та холодильників залишилися без змін, тому зростає питоме енергоспоживання на 1 тонну виробленої молочної продукції» – говорить Ганна Лавренюк.

avm-ua.org