Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.08.2020

5 головних питань про реформу ДАБІ

Державну архітектурно-будівельну інспекцію пропонують реформувати. Чому це необхідно?

У березні цього року президент Володимир Зеленський заявив про майбутню ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), нагадує ШОТАМ.

«Ми ліквідуємо монополію в сфері містобудування. Скажу три слова, яких чекав весь чесний будівельний бізнес України: ми ліквідуємо ДАБІ », – заявив Володимир Зеленський. Відомство впливає на роботу не тільки великих будівельних компаній, але і підприємців. Змінити цільове призначення житла на першому поверсі з житлового фонду в нежитловий і, наприклад, відкрити в цьому приміщенні магазин без дозволу ДАБІ неможливо.

Чому реформа необхідна і як вона буде виглядати – розбирався Shotam

Чим займається Державна архітектурно-будівельна інспекція?

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю займається контролем за будівництвом (видачею дозволів на початок будівельних робіт та введення об’єктів в експлуатацію), а також видає будівельні ліцензії. Інспекція може проводити перевірки і зупиняти роботи на об’єктах, накладати штрафи за незаконне будівництво. Іншими словами, з ДАБІ співпрацюють не тільки будівельні компанії, але і всі, хто задумав перебудову свого приміщення. Також отримувати дозвіл комісії треба в тому випадку, якщо підприємець вирішив побудувати або відремонтувати дорогу до свого невеликого готелю або магазину. Саме комісія повинна прийняти об’єкт в експлуатацію.

«Хочу розповісти про типову ситуацію. На одному з недавніх засідань дозвільної комісії розглядали питання введення в експлуатацію дороги після капремонту. Ми зараз ввели практику фотофіксації перед введенням в експлуатацію, щоб бачити, що саме ми погоджуємо, і в якому стані знаходиться об’єкт. Так ось, дорога відремонтована неякісно, ​​що видно навіть неозброєним поглядом. Дорога тільки вводиться в експлуатацію, а на фотографіях помітні великі тріщини і місця примикання до колишнього дорожньому покриття неякісно і нерівно зроблені. Має місце порушення нахилів дороги, неправильне розташування водовідводів. Такого ми допускати не будемо », – розповіла в інтерв’ю Уніан в.о. глави ДАБІ Олена Костенко.

Чому інспекцію необхідно реформувати?

Експерти називають ДАБІ найбільш корумпованим органом в будівельній галузі. Екс-керівник напряму «Будівництво» Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олена Шуляк оцінювала корупційну складову відомства в 10 млрд грн на рік. Сума хабарів, на її думку, може доходити до 30% вартості будівництва. Її можна порівняти з витратами на комунікації, які забудовникам доводиться прокладати за свій рахунок.

Оформити документи чесно і прозоро довгі роки було неможливо. Багато іноземних компаній, які не платять хабарі, могли десятки разів подавати документи на узгодження. Причини для відмови нерідко були формальними. Наприклад, ім’я та по-батькові архітектора проекту потрібно вказувати повністю, а не скорочено, розділові знаки не в тому місці або граматична помилка в описі проекту – все це привід для відмови у видачі дозволу. Стукатися до дверей чиновників доводилося роками.

Що пропонує Кабінет Міністрів?

Кабінет Міністрів першим запропонував свій варіант реформи ДАБІ. Замість одного органу планується створити три. Перший – Державна сервісна служба містобудування, яка виконує реєстраційні функції в галузі будівництва. Другий – Державне агентство техрегулювання, яке займеться реформою технічного регулювання в Україні, тобто оновленням Державних будівельних норм, єврокодів. Третій орган – Державна інспекція містобудування, яка буде виконувати функцію нагляду і контролю в будівництві.

«До внесення змін до законів дозвільна система залишиться формально, але видача дозволів буде відбуватися по чек-листу. При цьому дозвіл перед початком будівництва – це, звичайно, дурниця. Про це говорять всі учасники будівельного ринку. Цей дозвіл має бути скасовано. Ми до цього рухаємося », – розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль. І додав, що держава буде контролювати введення об’єкта в експлуатацію, його відповідність стандартам, параметрам державних будівельних норм і всім вимогам законодавства. Також уряд планує розробити новий реєстр будівельної діяльності.

Що запропонував Офіс реформ при Кабінеті Міністрів?

Офіс реформ запропонував інший варіант. Одна з пропозицій – відмовитися від Детальних планів територій (ДПТ). Тобто від документу, який розробляють забудовники і який дозволяє змінювати цільове призначення землі. Наприклад, ділянку можна використовувати для ведення сільського господарства, а після затвердження ДПТ на ній можна побудувати невеликий ресторан. Всі нюанси будівництва будуть прописані в Містобудівному кадастрі.

Експерти запропонували відмовитися від контролю за будівництвом котеджів, невеликих магазинів і заправок. Потрібно буде лише проінформувати про початок будівельних робіт та про їх завершення. Контролювати процес будівництва великих будівель повинні будуть приватні експерти, які отримають ліцензію і застрахують свою діяльність. Але після добудови будинку і введення його в експлуатацію правильність висновків експерти перевірить стороння акредитована компанія, яка не брала участі в проекті. Тобто кожен будинок перевірятимуть мінімум двічі.

Ще одна важлива зміна – право власності на квартири будуть реєструвати відразу після покупки житла, навіть якщо будівництво ще не завершено. Зараз отримати документи при покупці квартир в новобудовах можна тільки після введення будинку в експлуатацію. Цей крок дозволить захистити інвесторів житла, а також не дозволить порушувати проект. Якщо в ньому вказано, наприклад, що в будинку 6 поверхів, то побудувати 16-поверхівку не вийде. Продати квартири і внести їх до реєстру вище 6 поверху не дозволить система.

Як можна оформити дозвільні документи?

Ніяких змін поки немає – законодавці ще обговорюють заплановану реформу. Але отримати дозвіл на введення будинку в експлуатацію стало набагато складніше, визнає президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе. Причому, перші кроки з реформування будівельної галузі можуть бути зроблені вже в цьому році. У парламенті вже зареєстрований законопроект про реєстрацію квартир у споруджуваних будинках і його планується прийняти до кінця 2020 року. Яка саме з анонсованих реформ буде реалізована – покаже час.