Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.05.2022

70% українських компаній скоротили виробництво у квітні

Кількість зайнятих скоротилася у 58% опитаних підприємств

Трохи більше ніж 70% опитаних підприємств повідомили про зменшення обсягів виробництва у квітні 2022 року в порівнянні з березнем, а 10% – припинили свою діяльність. У квітні лише 15% респондентів мали повне (або велике) завантаження потужностей у порівнянні з довоєнним періодом. Кількість зайнятих скоротилися у 58% підприємств.

Такими є результати щомісячного опитування керівників компаній, який провела громадська організація «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій».

Результати опитування показали позитивні ділові очікування бізнесу щодо виробництва та зайнятості у короткостроковій перспективі на тлі високого рівня невизначеності. Зокрема, 32% підприємств планують зростання виробництва у найближчі один-два місяці, а 16% – очікують на зростання зайнятості. Очікування на перспективу шести місяців також позитивні: частка оптимістів (40%) переважає частку песимістів (30,6%).

Окрім падіння виробництва, ще одним значущим показником впливу війни на економічну ситуацію в Україні є невизначеність. Близько половини опитаних не змогли дати прогноз щодо змін фінансово-економічної ситуації (45%) та загальноекономічної ситуації (48%).

Обсяги продажу впали у 69% опитаних. Найбільше постраждав малий бізнес. Однак у наступні два місяці 34% респондентів очікують зростання реалізації.

Опитані найчастіше нейтрально оцінюють держполітику підтримки бізнесу. На думку респондентів, для бізнесу в поточних умовах важливими є зменшення податків, пільгові кредити, держзамовлення, а також спрощення законодавства, митних процедур та імпорту.

Серед основних проблем, яких зазнав бізнес під час війни, – брак палива, зростання цін на сировину та матеріали, складнощі з перевезенням товарів територією України, зменшення попиту на продукцію чи послуги та нестачу робочої сили.

Польовий етап опитування тривав з 28 квітня до 7 травня 2022 року. Загалом було опитано 327 компаній, серед них 266 промислових підприємств, які розташовані у 19 із 27 регіонів України.

Як повідомляв GMK Center, за словами заступника голови НБУ Сергія Ніколайчука, швидкі темпи відновлення роботи українських підприємств, зафіксовані наприкінці березня – квітня, у травні суттєво знизилися. За його словами, це може свідчити про деяку стабілізацію економіки воєнного часу.

 

gmk.center