Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 14.04.2021

АМКУ рекомендував виробникам цементу не підвищувати ціни

АМКУ надав вітчизняним виробникам цементу обов’язкові для розгляду рекомендації не підвищувати ціни.

Про це повідомляє прес-служба Антимонопольного комітету.

Рекомендації надали наступним виробникам цементу:

  • АТ “Подільський цемент”,
  • ПрАТ “Кривий Ріг Цемент”,
  • ПрАТ “Івано-Франківськцемент”,
  • ПрАТ “Дікергофф Цемент Україна”,
  • ПрАТ “Миколаївцемент”,
  • ТОВ “Цемент”.

“Комітет під час дослідження встановив, що товарними межами ринку є ринок цементу, який сегментується за марками. Водночас в Україні є чотири основні його виробники, що концентрують ринкову владу: сукупна частка Групи CRH, ПрАТ “Кривий Ріг Цемент”, ПрАТ “Івано-Франківськцемент”, ПрАТ “Дікергофф Цемент Україна” перевищує 90 %.

Імпортери є єдиними ціновими конкурентами цих виробників. Їх частка на ринку цементу є незначною (не перевищувала 8 % за підсумками 2019 року).

Доступ до ринку цементу характеризується наявністю бар’єрів, які важко подолати, серед яких – зовнішньоторговельні бар’єри (антидемпінгові заходи на товар – цемент та сировину – цементний клінкер для нього)”, – йдеться у повідомленні.

“Комітет встановив, що після набрання чинності Рішенням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, яким запроваджено справляння остаточного антидемпінгового мита на імпорт в Україну, зокрема, портландцементу походженням з РФ, Білорусі та Молдови (який складав до 90 % від всього імпорту), імпорт портландцементу з цих країн у 2019 році істотно зменшився, а у 2020 році – майже повністю припинився.

У відповідь на застосування остаточних антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну цементу з Росії, Білорусі і Молдови, а також запровадження в 2019 році ембарго на цемент з Росії, українські виробники підвищили ціни на свою продукцію”, – пояснили в АМКУ.

У Комітеті з’ясували, що у 2019 році найбільше було продано цементу марок ПЦ ІІ/Б-Ш-400 та ПЦ І-500 Р-Н. Напередодні прийняття рішення про застосування остаточних антидемпінгових заходів (березень-травень 2019 р.) українські виробники підняли ціну на ці марки цементу.

Наголошується, що внаслідок цього рентабельність його продажу на внутрішньому ринку у 2019 році, у порівнянні з 2017 роком істотно зросла.

“Наразі в Комітеті наявна інформація, що учасники ринку цементу почали отримувати повідомлення про підвищення виробниками відпускної ціни на цемент українського виробництва.

Врахувавши динаміку змін у цей період факторів, що впливають на собівартість цементу, Комітет не знайшов об’єктивних причин для значного подорожчання цементу.

АМКУ звертає увагу на схожу та циклічну поведінку виробників, що підняли ціни у зв’язку з очікуванням прийняття Комісією антидемпінгових заходів щодо імпортерів та інформує, що такі дії можуть бути оцінені як антиконкурентні узгоджені дії на ринку цементу”, – додали в АМКУ.

 

www.epravda.com.ua