Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.02.2020

АМКУ зобов’язав “Укрзалізницю” скасувати сумнівні тендера із закупівлі газу

Проблеми у державного монополіста з’явилися через суперечливі моменти у тендерній документації, через які деякі покупці отримали перевагу. Колегія антимонопольного комітету України зобов’язала “Укрзалізницю” скасувати кілька тендерів на закупівлю газу на своєму засіданні 21 лютого. Раніше в цих тендерах журналісти виявили корупційні чинники, які порушували правила державних закупівель.

Про це повідомляє кореспондент Delo.ua з засідання АМКУ.

Пояснюючи умови тендерної документації, до яких у журналістів виникли питання, представники “Укрзалізниці” заявили, що керувалися положенням про можливу надзвичайну ситуацію. За словами представників держкомпанії, в сховищах “Укрзалізниці” міг закінчитися газ, що загрожувало надзвичайних ситуацій по всій території України.

Аргументуючи це, “Укрзалізниця” спиралася на лист від ДСНС, в якому нібито підтверджувалася можливість НС. Втім, як з’ясувалося, представники УЗ не прикріпили до тендерної документації цей лист і подали його тільки на засіданні АМКУ.

У свою чергу сторона скаржник, зокрема компанія “Центральний Енергетичний Контрагент” надала інший лист від ДСНС, датоване лютим 2020 року, в якому не підтверджувався факт настання надзвичайних ситуацій через відсутність газу в газосховищах.

На уточнююче запитання журналістів, як так вийшло, що в ДСНС надали два листи по одній справі з різними висновками, представники УЗ підкреслили, що це не до них питання, а до Держслужби.

У підсумку, за результатами засідання Антимонопольний комітет зобов’язав “Укрзалізницю” скасувати тендери, але залишила за компанією можливість оскаржити це рішення в суді.

Нагадаємо, “Укрзалізниця” в грудні 2019 року заявила про відкриті торги із закупівлі газу на суму 682,5 млн грн. За словами представника “Наші гроші” Юрія Ніколова, “Центр забезпечення виробництва” “УЗ” на переговорній процедурі із закупівлі газу, 31 січня, по чотирьом з п’яти лотів відхилив кілька дешевих пропозицій, оголосивши про намір укласти договір на суму 201,13 млн грн з ТОВ “Укргазресурс” і ТОВ “Благогазсбит”. У цих фірм хочуть замовити по 20 мільйонів кубометрів газу кожної.