Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.12.2021

Аналітики назвали основні ризики для ГМК України на 2022 рік

Ключовими зовнішніми факторами буде ситуація в економіках Китаю та Туреччини, а також політика світових центробанків

Ключовими ризиками, що можна виміряти,  наступного року для українського ГМК є падіння виробництва та споживання сталі у Китаї, а також економічна криза у Туреччині. Ці два фактори впливу можуть обійтися українським підприємствам галузі зниженням виручки у розмірі приблизно до $5,5 млрд і до $750 млн відповідно.

Про це йдеться у дослідженні «Виклики 2021/Ризики 2022 для ГМК України», яке провели аналітики GMK Center.

Найбільшим ризиком на 2022 рік для українського ГМК є можливе зниження цін на сировину та металопродукцію. Цей чинник багато в чому залежить від ціноутворення на світовому ринку, яке в свою чергу пов’язане із ситуацією в економіці Китаю.

Консенсус-прогноз щодо цін на ЗРС у 2022 р. свідчить про очікування зниження середніх цін на 33%. Це призведе до падіння виручки від експорту ЗРС з України на $2,3 млрд. Плани Китаю щодо нарощування власного видобутку ЗРС та збільшення частки електрометалургії створюють довгострокові ризики для ринку ЗРС.

«Лише за рахунок падіння цін на сировину середні ціни на сталь у 2022 р. можуть знизитися на 20% порівняно із середніми цінами 2021 р. Це призведе до зниження доходу металургійних компаній на $3,2 млрд», – додає Андрій Тарасенко, головний аналітик GMK Center.

Іншим фактором впливу, що можна виміряти, є повномасштабна економічна криза в Туреччині, яка можлива при продовженні зниження облікової ставки на тлі високої інфляції в країні. Це вже призвело до рекордного падіння місцевої ліри до долара.

Висока інфляція та падіння курсу ліри може порушити макроекономічну стабільність та негативно позначитися на споживанні сталі в країні. Туреччина є важливим ринком України.

Можливі збитки у розмірі $750 млн розраховані як різниця між обсягами експорту з України до Туреччини у 2021 р. (до 2,3 млн тонн) та у 2019 р. (1,3 млн тонн), який був кризовим для Туреччини, за середніми цінами 2021 р.

Серед інших факторів, вплив яких на даний момент складно відобразити кількісно або які можуть залишитися нереалізованими, можна відзначити:

1. Криза на ринку нерухомості Китаю.

Відразу кілька найбільших девелоперів країни опинилися на межі дефолту. Ця ситуація може підірвати довіру до інвестицій у нерухомість. Згідно з офіційними заявами, влада не рятуватиме проблемні компанії від банкрутств.

За словами Андрія Тарасенка, головний ризик на 2022 рік полягає в тому, чи Китай продовжуватиме програми стимулювання. Вже офіційно оголошено про плани стимулювати ринок нерухомості шляхом реалізації проектів доступного житла та виділення ресурсів для кредитування, що підтримає споживання сталі.

2. Посилення глобальної інфляції.

Світова економіка зазнає інфляційного шоку через вплив високих цін на енергоносії та низку сировинних товарів. Важливою причиною зростання цін став також дефіцит пропозиції у багатьох секторах економіки під впливом програм стимулювання. В результаті річні темпи інфляції в багатьох великих економіках перевищили свої багаторічні максимуми. У цих умовах світові центробанки будуть змушені посилювати свою політику, що охолоджуватиме світову економіку та матиме негативні наслідки для попиту на сталь.

3. Ескалація конфлікту з Росією.

Кампанія із нагнітання ситуації у ЗМІ говорить про невисоку ймовірність реалізації сценарію з російським вторгненням і швидше виглядає спробою тиску. На даний момент склалися найбільш сприятливі умови для досягнення Росією своїх геополітичних цілей. Але якщо військове вторгнення відбудеться – збитки для економіки України та для металургійної галузі можуть бути тотальними.

 

gmk.center