Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.10.2021

АВМ презентували пріоритетні напрямки державної підтримки скотарства

Асоціація виробників молока взяла участь в обговоренні нових напрямків державної підтримки агропромислового комплексу на 2022 рік, яке ініціювало Міністерство аграрної політики та продовольства України.

На початку зустрічі Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький наголосив, що робоча група «Агро Асоціації» повинна обговорити, затвердити та до 01 грудня 2021 р. подати Аграрному Комітету ВРУ консолідовану пропозицію щодо діючих та нових напрямків підтримки АПК. Вужчі, галузеві, обговорення для фіналізації запропонованих напрямків підтримки із представниками агро-асоціацій відбудуться у листопаді.

Пропозиції щодо підтримки молочного скотарства, напрацьовані експертами Асоціації виробників молока (АВМ) спільно з її учасниками, озвучила генеральна директорка АВМ Ганна Лавренюк.

Так, від імені АВМ наголосили на важливості збереження всіх затверджених у Концепції державної підтримки АПК на 2021-2024рр напрямків, що стосуються підтримки тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції, однак обов’язково збільшити їх фінансування.

«Чи не найбільший попит та результативність має програма  часткового відшкодування вартості  закуплених племінних ресурсів. Однак у 2020 при закладених на фінансування програми 300 млн грн від господарств надійшло заявок на 380 млн грн, відтак всі господарства отримали пропорційно зменшені суми відшкодувань. Цьогоріч частка відшкодування збільшена із 50 до 80% вартості та розширено перелік генетичних ресурсів, що підлягають відшкодуванню (кози, вівці). Відтак, прогнозовано, закладених на 2021-ий рік 350 млн грн теж буде недостатньо. Адже тільки за 9 міс. 2021-го господарствами вже імпортовано на 4% більше племінних нетелів, ніж за весь 2020-ий. Аналогічно збільшення фінансування потребують програми відшкодування вартості тваринницьких та зернових об’єктів», – коментує Ганна Лавренюк.

Серед нових на 2022-ий рік програм підтримки молочної галузі АВМ наголосили на важливості відновлення дотації на утримувану корову або одиницю зданої на переробку продукції – в розмірі від 4 тис. грн на корову на рік.

Обов’язковими критеріями для реципієнтів такої програми підтримки при цьому можуть стати виконання чинних вимог ветеринарного та харчового законодавства та, обов’язково, реалізація молока на промислову переробку – така підтримка стимулюватиме нарощування обсягу виробництва молока, сприятиме детінізації ринку сировини, швидшій трансформації присадибного сектору в офіційний та переходу всієї галузі на нові стандарти якості та безпечності молока-сировини.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький відзначив, що розвиток молочної галузі – пріоритетний в аграрній політиці держави, відтак діалог для підтримки пропозицій однозначно буде.

 

avm-ua.org