Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.12.2022

Бізнесу можуть дозволити імпортувати електроенергію

Український уряд обговорює ідею про надання бізнесу гарантій невідключення електроенергії за умови імпорту відповідних її обсягів з Європи. Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань енергетики Андрій Герус, передає «Інтерфакс-Україна», пише agronews.ua.

«Ідея — дозволити бізнесу, споживачам… купувати дорогу електроенергію по імпорту, але якщо хтось купив ці 50 або 100 МВт, то його вже не можна відключати на цю потужність», — пояснив Андрій Герус.

За його словами, таку можливість мають отримати всі охочі, але насамперед це буде цікаво тим підприємствам, у яких частка електроенергії у собівартості становить 5-10%, але вона їм критично необхідна.

На його думку, багатьом підприємствам, у яких немає, або потрібні дуже потужні генератори, або робота на них виходить дорожче, ніж імпортна електроенергія, реалізація цієї ідеї може дати можливість купити дорогу електроенергію по імпорту, але одночасно отримати гарантію забезпечення електропостачання.

Андрій Герус зауважив, що залишаються певні технічні нюанси, за умови яких така схема могла б запрацювати.

Він додав, що зараз технічні можливості для імпорту становлять 800 МВт, але проблема в тому, що ціна європейської електроенергії в 2-2,5 раза вища за ціну української, тому жодному трейдеру нецікаво займатися імпортом.

Голова енергетичного комітету уточнив, що загальний дефіцит електроенергії в Україні становить 3-4 тис. МВт, і імпорт міг би допомогти у цій ситуації.

За його словами, імпортовану таким чином електроенергію можна доставляти практично в усі регіони країни, особливо в західні та центральні, проте в Києві та області обмеження енергопостачання переважно спричинене мережевим дефіцитом.

У разі реалізації такої схеми та затвердження відповідного адміністрування (щоб імпортера не продовжували відключати) споживачам варто кооперуватися з енерготрейдерами, оскільки ті мають відповідний досвід і напрацювання, й технічно необхідно буде імпортувати лоти більші, ніж потреби одного підприємства.

 

agronews.ua