Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 07.02.2023

Через обстріли рф спостерігається масова загибель водних біоресурсів

Початок 2023 року для зимівлі водних мешканців був у межах іхтіологічних норм, проте у січні вже були зафіксовані факти загибелі риби. Причиною стало пошкодження запірних шандорів Каховської ГЕС у результаті обстрілів рф у Каховському водосховищі. Відбулася масова загибель водних біоресурсів. Це створює прямі ризики зриву весняного нересту у водоймі. Обстріли рф прибережної частини міста Херсон та акваторії Дніпра також призвели до масової загибелі товстолоба. За цим фактом відкрито кримінальне провадження. Збитки нанесені рибному господарству в даному випадку орієнтовно становлять понад 390 млн грн. Про це повідомляє Державне агентство меліорації та рибного господарства України.

В інших водоймах України явищ загибелі та задухи риби протягом січня не зафіксовано. Так коливання температури води становили в середньому 0,4-3 ℃ – у північних та західних областях, 1-4 ℃ – у східних та центральних областях та 1,5-4,5 ℃ – на півдні країни. Середні показники вмісту розчиненого у воді кисню у водоймах країни перебували у межах норми та були вищими за мінімально допустиму рибогосподарську норму (4,0 мгО2/дм3).

У більшості областей України льодостав був або повністю відсутній, або частково укривав водойми та складав 3-6 см (у Харківській області місцями до 25 см). В гірських частинах західних областей на річках спостерігалось активне льодоутворення у вигляді шугоходу, неповного льодоставу та заберегів, на окремих ділянках яких утворювались зажори льоду. На водоймах вкритим льодом користувачами водних біоресурсів проводилися традиційні меліоративні заходи, зокрема биття ополонок, лунок тощо.

Водночас у зв’язку зі збройною агресією рф, частина інформації про рівневий режим, температуру води та вміст розчиненого у воді кисню у водоймах окупованих та деокупованих територій Луганської, Донецької та Херсонської областей залишається невідомою.

Зимівля риб та середовище їх існування продовжують відстежуватися фахівцями Держрибагентства.

minagro.gov.ua