Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.04.2023

Через війну втрачено близько 20% промислового потенціалу виробництва яєць

Війна й окупація вплинули на структуру галузі птахівництва. Найбільше постраждало виробництво курячого яйця. У Чернігівській, Сумській, Херсонській, Донецькій, Запорізькій, Харківській, Луганській областях не лише втрачено низку птахогосподарств, а й скорочено потужності тих, що лишилися.

Про це в інтерв’ю журналу «Наше птахівництво» розповів виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко.

«Крім філії «Чорнобаївська» агрохолдингу «Авангард», яка була одним із найбільших виробників яєць в Україні, де загинуло близько 4 млн голів курей-несучок, припинили діяльність або лишилися на окупованих територіях ще кілька потужних виробників: птахофабрика «Фенікс», Маріупольська птахофабрика, Куйбишевська птахофабрика, «Татіс» та інші, – зазначив він. – За нашими підрахунками, внаслідок цього втрачено близько 20% промислового потенціалу виробництва яєць».

Тому у вересні-жовтні 2022 року суттєво зросли оптово-відпускні ціни на куряче яйце, а сезонний чинник ще більше посилив цю негативну ситуацію, пояснив Сергій Карпенко.

Але з ІІ півріччя минулого року виробники почали поступово відновлювати поголів’я, імпортувати батьківське поголів’я й оновлювати вікову птицю.

Наприкінці жовтня ціна на куряче яйце стабілізувалася, а з початку листопада вже падала через збільшення пропозиції на ринку.

«Досить приваблива цінова ситуація на внутрішньому ринку для промислових виробників яєць протягом вересня 2022 року – квітня 2023 року спонукатиме їх і надалі неодмінно відновлювати й нарощувати поголів’я, що тягне за собою збільшення пропозиції продукції», – зазначив Сергій Карпенко.

 

agrotimes.ua