Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.04.2022

Через воєнні дії Україна втратить до 20% медового врожаю — експерт

Через активні бойові дії, обстріли, окупаційний тиск та проблеми з логістикою пасічники Херсонщини та Луганщини, а також більшої частини Запорізької, Донецької та Харківської областей поки не можуть працювати. Враховуючи такі тенденції, Україна мінімально втратить медовий врожай з 20% офіційно зареєстрованих пасік.

Про це розповів  фахівець з агроефективності, пасічник Мирон Пундор у матеріалі «Скільки меду втратить Україна через війну та як бджолярам шукати додаткове джерело доходу» на Kurkul.com.

За словами експерта, до цього переліку також слід додати тих пасічників, які не мають змоги розпочати сезон на раніше окупованих територіях Київщини, Чернігівщини чи Сумщини.

«За моїми оцінками, враховуючи цьогорічні погодні умови, відхід бджолосімей в середньому по Україні становитиме 15-20%. В потрібний момент, пасічники просто не могли потрапити на свої господарства. А  якраз весняний огляд потрібен чи ревізія, десь підготувати — десь вивезти з зимівника. А в тебе елементарно не має доступу», — розповів агрофахівець.

За його словами також існують ризики, що окупанти залишили після себе безліч «сюрпризів» у вигляді замінованих предметів, розтяжок, снарядів. Тому це ускладнює процес повернення і роботи бджолярів.

«Інша проблема — це коли в районі господарств йдуть бої, потрапила ракета, чи просто великий ризик мінування. І такі пасіки є по всьому периметру починаючи від Житомирської та Київської обл., закінчуючи Сходом та Півднем. Загалом це 10 областей», — наголосив Мирон Пундор.

 

kurkul.com