Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.05.2023

Через забруднені вибухівкою території в зоні ризику перебувають 6,1 млн людей, – Юлія Свириденко

Президент України визначив пріоритетним питання гуманітарного розмінування і поставив завдання перед Урядом – знайти технічне рішення, щоб пришвидшити цей процес. Адже без сучасної техніки, дронів, великої кількості саперів і новітніх технологій це може зайняти в нас щонайменше 70 років. 

Про це зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час онлайн-зустрічі з Ендрю Мітчеллом, Державним Міністром з питань розвитку Міністерства закордонних справ і міжнародного розвитку Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

«Технічного обстеження потребують 175 тис. км кв. територій України, зокрема, в зоні ризику перебувають 6,1 млн людей. Ми звернулися до наших міжнародних партнерів із проханням долучитися до процесу гуманітарного розмінування. Україна має лише 12 машин для розмінування  – цього критично замало. Тому Уряд шукає можливість створення «Коаліції з розмінування» з країнами, які допоможуть нам вийти на глобальний ринок розмінувальної техніки. Крім того, Міноборони має лише 2 тис. саперів, нам потрібно навчити більше спеціалістів та залучити саперів з інших країн», – наголосила Юлія Свириденко.

Як зазначив Ендрю Мітчелл, для України важливо організувати координацію всіх учасників та процесів розмінування, сформувати комплексний план з гуманітарного розмінування, а також дотримуватись міжнародних стандартів при використанні спецтехніки тощо.

Так, в Україні вже створено Центр гуманітарного розмінування, який координуватиме усіх учасників процесу, залучатиме фінансування і визначатиме пріоритети розмінування. Також в Україні розроблено План з гуманітарного розмінування сільгоспземель, пріоритетними серед яких є Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська, Черкаська області.

«В контексті відбудови України гуманітарне розмінування займає пріоритетне місце. Насамперед йдеться про об’єкти критичної інфраструктури, соціальну інфраструктуру та житлові будинки, сільськогосподарські угіддя. У червні в Лондоні відбудеться важлива для України конференція з питань відновлення. Одним із елементів програми буде сесія, присвячена прискоренню гуманітарного розмінування. Ми запрошуємо наших партнерів взяти участь у цьому заході та долучитися до очищення українських земель від наслідків збройної агресії рф», – додала Юлія Свириденко.

 

www.me.gov.ua