Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.05.2020

Чеське містечко в якому придумали долар.

Долар США є найбільш використовуваною  валютою в світі. За даними Міжнародного валютного фонду, 62% фінансових резервів планети знаходяться в доларах США.

Шлях сучасно долара був доволі цікавий та непростий. BBC розкриває деталі його історії.

Яхимів-назва  містечка в якому 500 років тому  і з’явився перший долар, а саме в січні 1520 року. Тут немає жодних пам’яток, які б нагадували про унікальність цього міста, більшість людей  навіть не знають, що в саме в їхньому містечку було винайдено долар.

Сучасне місто Яхимів, населення якого становить 2700 чоловік , знаходиться на чесько –німецькому кордоні та нещодавно  було назване одним з новітніх об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ще 500 років тому на теренах сучасно Яхимова були лише гори та ліси, але все змінилося після того, як на його території  в 1516 році було виявлено величезну кількість срібла .Цією місцевістю зацікавився місцевий граф Штефан Шлік. За його наказом там почали видобуток дорогоцінного металу. В 1517 році граф  Штефан Шлік назвав містечко Іоакимсталь на честь св. Іоакима , одного з покровителів шахтарів.

9 січня 1520 року чеський сейм офіційно дозволив Шліку карбовувати  його срібні монети.

Граф надрукував зображення Іоакима спереду, а богемного лева з іншої сторони, і назвав свою нову валюту “Іоакимсталер “, яка незабаром стала скорочена до “талерів”.

Щоб забезпечити поширення і розвиток талерів, Шлік зробив талер таким же за  вагою і діаметром, як  і монета Guldengroshen використовувана по всій Центральній Європі, що полегшило сусіднім королівствам користування нею. Більш того, він карбував більше монет, ніж коли-небудь бачив світ.

До 1533 року Іоакимсталь став другим за величиною містом в Чехії після Праги, а до середини XVI століття близько 12 мільйонів талерів, поширилися по всій Європі.

Коли інші держави почали створювати  свої власні монети, то за зразок вони брали саме монету талера,  а також перейменовували його на свій лад, відповідно до власної мови. У Данії, Норвегії та Швеції талер став відомий як “Далер”. В Ісландії це був “Далур”. Італія мала “Таллер”. Греція “Талеро” .

Але саме голландський “ leeuwendaler “ ( коротко вимовлявся майже ідентично англійському “долар”) і дав свою назву сучасному долару, який і став офіційною  валютою США у 1792 році.

Фото Eliot Stein.